Karácsony_1920x400

KISKARÁCSONY, NAGYKARÁCSONY
Barokk remekmű a Magyar Posta 2020. évi karácsonyi bélyegén

Tudtad azt, hogy a címben szereplő két szó valójában két külön ünnep? Nagykarácsony december 25-e, karácsony első napja, míg kiskarácsony január 1-je, újév napja. Nagykarácsony alkalmából a Magyar Posta idén is gyönyörű bélyeget bocsát forgalomba, melynek nemcsak a gyűjtők örülhetnek, hanem bárki feldíszítheti vele levelét vagy karácsonyi képeslapját!

2020.október 22.

Apropó karácsony! Tudtad, hogy?

  • Jézus születésének tényleges időpontja nem ismert, feltételezések szerint azért esett december 25-re a választás, mert egyes keresztény szerzők szerint Jézus szenvedése, azaz a húsvét, illetve fogantatása az év azonos napján, március 25-én történt. De vannak, akik ekkor a téli napfordulót ünnepelték ilyenkor.
  • Az ókori Rómában a fény diadalát ünnepelték ezen a napon a halál és a sötétség felett. Akkor az ünnep vigasságokkal volt tele, mivel a téli napforduló a régi földművesek körében az újjászületést, a reményt táplálta.
  • A 16. században az emberek a Biblia otthoni forgatása révén a vallásos ünnepeket és szertartásokat elkezdték otthon is ünnepelni.
  • 1647-ben a puritánok vezére, Oliver Cromwell minden karácsonyi ünnepséget betiltott, mert erkölcstelennek tartotta a mulatságot a szent napon. Angliában a tiltást csak 1660-ban, Cromwell halála után oldották fel.

Az ünneplés szokásaiban, világszerte, számos különbség fedezhető fel, a lényeg azonban mindenhol ugyanaz: Isten fia, Jézus Krisztus földi születésére emlékezve a békét, a szeretetet, az örömöt, és a családot ünnepeljük.

Karácsony_FDC-700px

A Magyar Posta karácsony alkalmából rendszeresen ad ki az értékjelzés nélküli forgalmi bélyeget. Idén Giovanni Battista Salvi olasz barokk festőnek a párizsi Louvre gyűjteményében található, Mária az alvó gyermek Jézussal c. alkotása került a bélyegre és az első napi borítékra. Az újdonságot Baticz Barnabás grafikusművész tervezte. Az 50 bélyegképet tartalmazó nyomdai ívet az ívszélen és a vonalkódon elhelyezett képi elemek, valamint magyar, angol, német és francia nyelvű ünnepi feliratok teszik érdekesebbé. A kisíven diszkrét formalakkozás ad Mária és Jézus alakjának visszafogott csillogást.
A karácsonyi bélyeg 2020. október 22-től kapható az elsőnapi postákon, a Filapostán, és megrendelhető a www.posta.hu – n is.

Ünnepi bélyegzés Advent első vasárnapjától

2020. november 29 – december 26. között, idén is lehetőséget biztosítunk arra, hogy ügyfeleink – a szolgáltatási díj megfizetése mellett – ünnepi bélyegzéssel küldjék karácsonyi jókívánságaikat szeretteiknek. A „Karácsonyi Posta” szolgáltatás valamennyi postán igényelhető. A zöld színű bélyegzőfestékkel használt bélyegzők alapváltozatainak, valamint a „Karácsonyi Posta” jelzőnek a képe jobb oldalon fent látható.