A képen egy nemzetközi postautalvány címke látható.

Nemzetközi postautalvány

Gondoskodhat külföldön tartózkodó szeretteiről

  • Nemzetközi postautalványon több országba küldhet pénzt akár magánszemélyek, akár cégek, szervezetek számára.
  • Készpénzes kifizetésre és bankszámlára is küldhető pénz – ez az adott célországtól függ.
  • A küldeni kívánt összeg a kijelölt postákon készpénzben, forintban adható fel. Ezt a Posta postai befizetési árfolyamon euróra átszámítva továbbítja a célország szolgáltatója felé. A pénzzel együtt néhány szavas üzenetet is küldhet.
  • Bankszámlára küldés esetén a legtöbb országnál a kedvezményezett nemzetközi bankszámlaszámának (IBAN) és a bankazonosító számának (BIC) feltüntetése kötelező. Ezek hiánya esetén a címzett nem kapja meg a pénzt; a bank visszaküldi az utalványt és még plusz költséget is felszámít emiatt.

Mennyi időn belül ér a külföldi címzetthez a pénzem?

A nemzetközi postautalványon feladott összeget legkorábban a feladást követő negyedik munkanapon veheti át a címzett.

Hogyan történik a kifizetés?

A kifizetés a célországokban érvényes szabályok szerint történik. Ha készpénzes kifizetésre adta fel az összeget, akkor vagy kiviszik a címzetthez a pénzt, vagy egy kifizetőhelyen veheti át. Ha bankszámlára küldte a pénzt, a megadott számlaszámon írják jóvá.

Amennyiben a kifizetés valamilyen okból nem lehetséges, a célország szolgáltatója visszaküldi az összeget, melyet a Magyar Posta forintban visszafizet a magyarországi feladónak.

A címzett még nem kapta meg a pénzt. Hogyan deríthetem ki, hogy mi történt?

Az elküldött pénz sorsáról a feladást követő naptól számított hat hónapon belül az eredeti feladóvevény vagy másolatának bemutatásával a feladó érdeklődhet bármely nemzetközi postautalvány felvételre kijelölt postán. Részletesebb információt a Magyar Posta nemzetközi postautalvány és nemzetközi gyorsutalvány szolgáltatásának Általános Szerződési Feltételei 7. pontjában olvashat.

Kapocs ikon

Kapcsolódó szolgáltatások

Ha Ön olyan országba küldene pénzt, amelybe nemzetközi postautalványon nem lehetséges, vegye igénybe a több mint 800 postán elérhető Western Union pénzátutalás szolgáltatást!

Ha nemzetközi postautalványon szeretne pénzt kapni, itt tájékozódhat a külföldről érkező postautalvány kifizetéséről.

Paragrafus ikon

Kapcsolódó tájékoztatók