A képen a postcrossing bélyegkisív látható
Postcrossing felirat

Mi a Postcrossing?

A Postcrossing egy online felület, melynek célja, hogy a valódi postai képeslapok cseréje útján összekapcsolja a világ különböző részeit. Segítségével bárki küldhet és kaphat képeslapot a világ bármely részéről.

A Postcrossing egyik különlegessége, hogy a képeslapcsere véletlenszerű: a feladó nem tudja előre, hogy kinek és hova küldi a képeslapot, hiszen a címzettet a Postcrossing véletlenszerűen választja ki. Azt sem tudni, hogy a feladott lapért cserébe kitől és honnan érkezik majd üzenet egészen addig, amíg ki nem vesszük postaládánkból. Így aztán minden képeslap egy újabb meglepetés.

Ez a véletlenszerűség biztosítja, hogy a kezdeményezés különféle korú, nemű, nemzetiségű és hitű embereket kapcsoljon össze a világ bármely részéről így tisztelegve a világ sokszínűsége előtt.

A Postcrossingot 2005. július 14-én egy képeslapokért rajongó portugál diák, Paulo Magalhães indította útjára. A kezdetben csak kedvtelésnek szánt projekt azonban népszerűbb lett, mint képzelte. A mára már 700.000 tagot számláló Postcrossing közösség tagjainak postaládájába eddig 45 millió képeslap érkezett a világ minden tájáról.

Hogyan működik?

A részvétel egészen egyszerű: Minden elküldött képeslapra egy másik érkezik, a közösség véletlenszerűen kiválasztott tagjától a világ bármely részéről. Előzetesen tehát nem tudhatjuk, hogy kinek címezzük a lapot, illetve, hogy cserébe honnan és kitől érkezik képes üzenet.

A részvételhez csak egy ingyenes regisztráció szükséges a www.postcrossing.com oldalon és néhány lépéssel már küldhetünk, illetve fogadhatunk is képeslapokat:

A képen a Postcrossing működése látható

  1. Kérjen egy címet, ahová a lapot küldheti – egy véletlenszerűen kiválasztott tag címét kapja, illetve hozzá egy képeslap azonosítót (Postcard ID). A lapra – barátságos üzenetet kíséretében – írja rá a kapott azonosítót (Például: HU-12345). Ne feledje a tartalmas, szép bélyeget!
  2. Adja fel a lapot a megadott címre.
  3. Rövidesen Önnek is képeslapja érkezik egy másik postcrossertől.
  4. A kapott lapot regisztrálja a weboldalon a ráírt azonosító szám alapján.
  5. Ismételje meg a folyamatot az 1-es ponttól, hogy még több képeslapot kaphasson.

Egyidejűleg több képeslapot is feladhat. Minél többet küld, annál többet fogadhat saját postaládájába. Ilyen egyszerű!