A képen egy belföldi postautalvány és egy belföldi pénutalvány képe látható.

Belföldi postautalvány

Pénzküldés belföldre – akár aznapi kifizetéssel

A belföldi postautalvány olyan belföldi pénzküldési szolgáltatás, amelynek során a készpénzben, postán feladott összeget a Posta készpénzben fizeti ki.

A belföldi postautalvány 3 típusa:

  • Aznapi (T0) – a címzett a feladást követő 1 óra múlva bármely postán felveheti a pénzt. Feladási összeghatár: 5 – 200.000 Ft.
  • Következő napi (T1) – a címzett a feladást követő napon bármely postán felveheti a pénzt. Feladási összeghatár: 5 – 200.000 Ft.
  • 2 napos (T2), azaz rózsaszín utalvány – bármely postán feladható, a Posta a feladást követő 2. munkanapon a feladó által megjelölt címen fizeti ki az összeget, vagy megkísérli a kifizetést. Feladási összeghatár: 5 – 2.000.000 Ft.

Kik adhatnak fel belföldi postautalványt?

Belföldi postautalványt belföldi címmel rendelkező természetes és jogi személyek, továbbá jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek is feladhatnak. Az aznapi (T0) és következő napi (T1) típusú utalványokat külföldi címmel rendelkező természetes személyek is igénybe vehetik Magyarországon belüli pénzküldésre.

Hogyan kell kitölteni a belföldi postautalványt?

Magyar nyelven, kék vagy fekete tintával, a rovatoknak megfelelően, latin betűkkel és arab számokkal. A nyomtatvány részletes kitöltési feltételeit az ÁSZF 1. sz. melléklete tartalmazza.

A 2 napos (T2) belföldi postautalvány feladása esetén a rózsaszín belföldi postautalvány nyomtatványt, míg az aznapi (T0) és következő napi (T1) típusú utalványok esetén a rózsaszín utalvánnyal szinte megegyező tartalmú, de fehér színű utalványt kell kitölteni. Az egyes nyomtatványokról itt talál további információt, a Belföldi postautalvány cím alatt.

Ki értesíti az aznapi (T0) és következő napi (T1) teljesítésű belföldi postautalványon feladott összeg feladásáról a címzettet?

Az utalvány feladásáról, illetve az utalvány azonosító számáról a feladónak kell értesítenie a címzettet.