A képen egy angol légiposta címke, egy búvárt ábrázoló bélyeg és egy buddhista szerzetest ábrázoló képeslap látható.

Nemzetközi levél, levelezőlap

Levélküldés külföldre kedvező áron!

Nemzetközi leveleit 2 kg-os tömeghatárig egyszerűen feladhatja postáinkon, vagy bedobhatja kihelyezett levélszekrényeinkbe az ország egész területén.

Igényeinek legmegfelelőbb módon postázhatja levelét:

  • elsőbbségivel, ha az a fontos, hogy a lehető leghamarabb megérkezzen a külföldi címre
  • ajánlottal, ha lényeges a feladás igazolása, vagy átvételkor az átvevő aláírása,
  • tértivevénnyel, ha visszaigazolást szeretne küldeménye átvételéről,

Küldeményének feladási díját gyorsan kiszámíthatja díjkalkulátorunkkal!

Fontos tudni, hogy:

  • levelét akkor tudjuk a megadott címre kézbesíteni, ha az helyesen, olvashatóan címzett és megfelelően bérmentesített,
  • a többletszolgáltatások igénybevételi lehetősége országonként eltérhet, ezért tájékozódjon az Országlapokon, vagy érdeklődjön postáinkon,
  • az országonkénti tömeg- és mérethatárokról szintén az Országlapokon tájékozódhat.
  • nemzetközi viszonylatba a feladott küldemények kézbesítése a küldemény rendeltetési hely szerinti – a Postával közreműködő – külföldi postai szolgáltató által vállalt kézbesítési szabályai szerint történik. További tájékoztatást a külföldi postai szolgáltató Általános Szerződési Feltételei adnak.
  • amennyiben az Európai Unió vámhatárán kívüli országba szeretne küldeni terméket, tárgyat vagy nem személyes közlést tartalmazó dokumentumot, akkor csatolnia kell a CN 22/23 vámáru-nyilatkozat nyomtatványt. További tájékoztatást az Postai szolgáltatások Általános Szerződési Feltételek Terméklapok illetve az Országlapok ad.

Németországba szeretnék levelet feladni. Hova és hogyan írjam az ország nevét?

A rendeltetési ország nevét a címzés végére utolsó sorként kell írni magyar nyelven, de célszerű angol nyelven is feltüntetni. Részletes ismertetőt a helyes címzésről itt talál.

Feladhatok Bécsbe tabletet levélként?

Feladás előtt érdemes megnézni a nemzetközi forgalomból kizárt tárgyak körét, ami országonként eltérhet, illetve érdemes megkeresni az Osztrák Követséget, vagy annak kereskedelmi kirendeltségét. Értékes küldemény feladásakor ajánljuk, hogy vegye igénybe a csomagküldeményekhez elérhető értéknyilvánítás többletszolgáltatásunk.

Azt mondták, hogy Londonba ezt a levelet fizetés nélkül feladhatom, majd ők fizetik a díját. Valóban így van?

A nemzetközi egyezmények értelmében bérmentesítés nélküli (portós) küldemények nemzetközi viszonylatba nem adhatók fel.

Abban az esetben tudja „díjmentesen” feladni, ha például londoni ügyfele előzetesen küldött Önnek egy nemzetközi válaszdíjszelvényt.

A válaszdíjszelvényt egy nem szabvány 50 g-os, közönséges, „egyéb külföldre” feladott elsőbbségi levél díjának megfelelő összegben számítjuk be a feladni kívánt küldemény bérmentesítési díjába, illetve kérésre ennek megfelelő értékű postabélyeget adunk érte. A feladni kívánt küldemény belföldi és külföldi rendeltetésű is lehet.

Milyen esetben kell a küldeményhez CN 22/23 vámáru-nyilatkozat nyomtatványt csatolni?

Az Európai Unió vámhatárán kívüli európai és egyéb külföldi országba szóló küldemények esetén, amikor vámköteles (nem személyes jellegű közlés) tartalmú küldemény kerül feladásra, ez lehet áru és dokumentum is.

Ajándékot szeretnék küldeni a Norvégiában élő unokámnak, hogyan töltsem ki a vámáru-nyilatkozatot?

A küldeményhez csatolt CN 22/23 vámáru-nyilatkozat kitöltését az Országlapok kiadványban a Vámmal kapcsolatos speciális tudnivalók sora tartalmazza, itt található, hogy hány példányban és milyen nyelven szükséges kitölteni a vámáru-nyilatkozatot. A tartalom részletes leírásánál nem elegendő az „ajándék” beírása, külön-külön részletesen írja le a küldeményben lévő cikkeket, pl. „könyv” vagy „szaloncukor”. Nem elegendő az olyan általános megjelölés, mint pl. „ajándék”, vagy „élelmiszerek”. Az érték megadása történhet HUF, EUR vagy USD pénznemben.

Postakész borítékban feladhatok-e könyvet Svájcba?

Európai Unió vámhatárán kívüli országba címzett terméket, árut tartalmazó küldeményt (mely nem minősül személyes közlésnek) nem lehet nemzetközi postakész borítékban feladni. Részletes tájékoztatást Postai szolgáltatások Általános Szerződési Feltételek Terméklapok-ban talál.