A képen egy postai ügyfélszolgálati munkatárs látható, aki készpénzt és egy belföldi postautalvány szelvényt tart a kezében.

Belföldi postautalvány kifizetés

Pénzküldés belföldre – Főszerepben a rózsaszín utalvány

A belföldi postautalványon feladott pénzt a Posta a címzettnek, vagy egyéb jogosult átvevőnek készpénzben fizeti ki, az utalvány típusától és összegétől függően postán vagy a megadott címen.

  • Aznapi (T0) belföldi postautalvány – a pénz a feladást követő 1 óra múlva bármely nyitvatartó postán felvehető.
  • Következő napi (T1) belföldi postautalvány – a pénz a feladást követő napon bármely nyitva tartó postán felvehető.
  • 2 napos (T2) rózsaszín belföldi postautalvány – a Posta a feladást követő 2. munkanapon a feladó által megjelölt címen fizeti ki az összeget, vagy megkísérli a kifizetést. Fontos: a 2 napos (T2) rózsaszín belföldi postautalványt a Posta 300.000 Ft összeghatárig fizeti ki készpénzben a megadott címen, ennél nagyobb összeg esetében csak értesítést kézbesít, amellyel a pénz az értesítésben megjelölt postán vehető fel.

Rózsaszín belföldi postautalvány érkezett a nevemre, de nem voltam otthon, így a postás értesítőt dobott a postaládába. Ha beküldöm a lányomat a postára, a 95 000 Ft-os utalványt neki is kifizeti a Posta?

Mivel az utalvány összege a 300.000 forintot nem haladja meg, amennyiben Ön és lánya lakcím adatai megegyeznek (és ezt lánya okirattal is igazolja), továbbá, ha a feladó nem „saját kézbe” különszolgáltatással adta fel az utalványt, úgy személyazonosságának és lakcím adatainak igazolását követően lánya részére is kifizethető az utalvány összege. A helyettes átvevőknek történő kifizetés részletes szabályai megtalálhatóak az ÁSZF 8.7. pontjában.

Több hétre külföldre utazom. Ha adok a szomszédnak meghatalmazást, a nevemre érkező belföldi postautalványokat átveheti helyettem? Milyen típusú meghatalmazást fogad el a Posta?

Utalvány átvételére adható meghatalmazás. A Posta kizárólag a közokiratot vagy a postai szolgáltató helyen az erre feljogosított postai alkalmazott előtt írásban adott meghatalmazást fogadja el utalványok átvételére vonatkozóan.

Édesapám kórházba került, a részére érkezett 120.000 Ft-os belföldi postautalványt hogyan tudom átvenni helyette?

Meghatalmazással az édesapja helyett Ön is át tudja venni az utalványt. Ez esetben lehetőség van arra, hogy az édesapja által adott meghatalmazást a kórház vezetője – vagy az általa megbízott személy –, aláírásával, valamint a kórház bélyegzőjével hitelesítse.

Feleségem üzent, hogy ma 355.000 Ft-os rózsaszín belföldi postautalvány érkezett a nevemre, de csak 5 nap múlva érek haza a külföldi kiküldetésből. Át tudja-e venni helyettem, amennyiben nem, még meddig tudom átvenni?

Nem, a felesége nem veheti át Ön helyett, mivel helyettes átvevő részére csak 300 000 forintig fizetjük ki az utalvány összegét. Ön azonban még át tudja venni, ha hazaér, mivel a Posta valamennyi belföldi postautalványt az átvétel lehetőségének biztosításától, vagy a kézbesítési kísérlet, illetve az értesítés elhelyezésének napját követően 10 munkanapig az értesítésben megjelölt postán rendelkezésre tartja (átvételi határidő). Az átvételi határidő az esedékesség idejét, vagy az értesítés elhelyezésének napját követő munkanapon kezdődik. Amennyiben 10 munkanapon belül az utalvány összegét nem veszi át, az összeget visszaküldjük a feladó részére.

Testvérem szólt, hogy aznapi (T0) belföldi postautalványt küldött nekem. Hol, mikor és hogyan tudom átvenni az összeget?

Bármely Önnek útba eső postán, már a feladást követő 1 óra után, az utalvány azonosító számának ismeretében és személyazonosságának igazolását követően át tudja venni az összeget.

Kapocs jel

Kapcsolódó szolgáltatások

Az egyes utalványtípusokhoz, a címzett által igénybe vehető szolgáltatások az utalványtípusok összefoglaló táblázatában foglaltak szerint: