A képen elsőbbségi címkék, egy boríték és egy Közép-Amerikát ábrázoló térkép látható.

Nemzetközi elsőbbségi

Gyors levélküldés külföldre

A világ összes postája 2 kg súlyhatárig küldeményét elsőbbséggel kezeli a felvétel, a továbbítás, a kézbesítés során egyaránt. Ma feladja, és küldeménye az európai országokba átlagosan 3 munkanap alatt megérkezik.

Egyszerű a feladás, mert külföldre címzett levelét feladhatja postáinkon, vagy bedobhatja kihelyezett levélszekrényeinkbe az ország egész területén.
Sőt, nemzetközi postakész borítékban is elküldheti elsőbbségi küldeményét, amennyiben az nem vámköteles tartalmú. A borítékok postán megvásárolhatók, illetve a Magyar Posta webáruházából megrendelhetők.

Igényeinek legmegfelelőbb módon postázhatja levelét:

  • ajánlottal, ha lényeges a feladás igazolása, vagy átvételkor az átvevő aláírása.
  • tértivevénnyel, ha visszaigazolást szeretne küldeménye átvételéről.

Küldeményének feladási díját gyorsan kiszámíthatja díjkalkulátorunkkal!

Fontos tudni, hogy:

  • az országonkénti súly- és mérethatárokat, valamint az igénybe vehető többletszolgáltatások listáját megtalálja az Országlapokon!
  • nemzetközi viszonylatba a feladott küldemények kézbesítése a küldemény rendeltetési hely szerinti – a Postával közreműködő – külföldi postai szolgáltató által vállalt kézbesítési szabályai szerint történik. További tájékoztatást a külföldi postai szolgáltató Általános Szerződési Feltételei adnak.
  • amennyiben az Európai Unió vámhatárán kívüli országba szeretne küldeni terméket, tárgyat vagy nem személyes közlést tartalmazó dokumentumot, akkor csatolnia kell a CN 22/23 vámáru-nyilatkozat nyomtatványt. További tájékoztatást az Postai szolgáltatások Általános Szerződési Feltételek Terméklapok illetve az Országlapok ad.

Feladhatok mobiltelefont Ausztriába?

Feladás előtt érdemes megnézni a nemzetközi postai forgalomból kizárt tárgyak körét, ami országonként eltérhet, illetve érdemes megkeresni az Osztrák Követséget, vagy annak kereskedelmi kirendeltségét. Értékes küldemény feladásakor ajánljuk, hogy vegye igénybe a csomagküldeményeknél elérhető értéknyilvánítás többletszolgáltatásunk.

Mennyi idő alatt ér a levelem Szlovákiába?

Az átfutási időkről az Országlapokon tájékozódhat. Szlovákiába feladott levél, nem elsőbbségi kezeléssel átlag 4-9 munkanap alatt ér a címzetthez, elsőbbségi kezeléssel 3-5 munkanap alatt.

Külföldre szeretnék levelet feladni. Hogyan címezzem a borítékot?

A belföldi és nemzetközi küldeményekre vonatkozó címzés eltérő – különösen a címzés sorrendje – kérjük fokozottan figyeljen erre! Részletes ismertetőt a helyes címzésről itt talál.

Milyen esetben kell a küldeményhez CN 22/23 vámáru-nyilatkozat nyomtatványt csatolni?

Az Európai Unió vámhatárán kívüli európai és egyéb külföldi országba szóló küldemények esetén, amikor vámköteles (nem személyes jellegű közlés) tartalmú küldemény kerül feladásra, ez lehet áru és dokumentum is.

Ajándékot szeretnék küldeni a Norvégiában élő unokámnak, hogyan töltsem ki a vámáru-nyilatkozatot?

A küldeményhez csatolt CN 22/23 vámáru-nyilatkozat kitöltését az Országlapok kiadványban a Vámmal kapcsolatos speciális tudnivalók sora tartalmazza, itt található, hogy hány példányban és milyen nyelven szükséges kitölteni a vámáru-nyilatkozatot. A tartalom részletes leírásánál nem elegendő az „ajándék” beírása, külön-külön részletesen írja le a küldeményben lévő cikkeket, pl. „könyv” vagy „szaloncukor”. Nem elegendő az olyan általános megjelölés, mint pl. „ajándék”, vagy „élelmiszerek”. Az érték megadása történhet HUF, EUR vagy USD pénznemben.

Postakész borítékban feladhatok-e könyvet Svájcba?

Európai Unió vámhatárán kívüli országba címzett terméket, árut tartalmazó küldeményt (melyek nem minősülnek személyes közlésnek) nem lehet nemzetközi postakész borítékban feladni. Részletes tájékoztatást Postai szolgáltatások Általános Szerződési Feltételek Terméklapok-ban talál.