kuldemenyfeladas_valtozas_banner

Változások a postai küldemények feladásában

2017. január 1-jétől azokat a háznál kézbesítendő küldeményeket, amelyeket alakjuk/méretük miatt nem lehet levélszekrénybe helyezni, a Magyar Posta csomagküldeményként veszi fel és kezeli.*

Figyeljen a méretekre!

Az a küldemény, amelynek egy vagy több kiterjedése meghaladja az alábbi méreteket (függetlenül attól, hogy felülete szabályos téglatest, gömb, vagy szabálytalan alakzat):

hosszúság 324 mm
szélesség 229 mm
magasság 24 mm

A fenti méret megegyezik a nemzetközi szabványnak megfelelő levélszekrény-bedobó nyílás méretével.

kuldemenyfeladas_abra

Helyettesítő csomagtermékeink

 • MPL Postacsomag
  Egyetemes termék, áfamentes küldemény.
 • MPL Üzleti csomag
  Díjazása súlyalapon történik, a legtöbb többletszolgáltatás ennél a csomagterméknél vehető igénybe.

A csomagként történő postázás előnyei

 • Nyomon követheti küldeménye teljes postai életútját honlapunkon vagy a posta mobil applikációján keresztül.
 • Csomagtípustól függően többféle átvételi lehetőség közül lehet választani.
 • A várható kézbesítés napjáról díjmentes elektronikus értesítést küldünk.
 • Akár 1 munkanapos időgaranciával is feladhatja küldeményét.
 • A csomag címirata kényelmesen előállítható és kinyomtatható az online címiratkitöltő programunkkal. Amennyiben a nyomtatás vagy a webes elérés gondot okoz: a címirat kitöltését és nyomtatását bármelyik postán kérheti.

Teendők

Ha Ön szerződéssel rendelkező ügyfelünk, és a fenti méretet meghaladó házhoz címzett küldeményeivel együtt csomagforgalma átlagosan

 • eléri vagy meghaladja a havi 10 darabot, akkor keresse értékesítőjét csomag-szerződéskötés ügyében és a forgalmának megfelelően egyedi árat kaphat!
 • nem éri el a havi 10 darabot, akkor 2017. január 1-jétől MPL Postacsomagként készítse elő küldeményét, amelyhez jelenleg a kézi kitöltésű címiratot tudja használni. Amennyiben szeretné weboldalunkon, gépi úton elkészíteni, kérjük, jelezze személyes értékesítőjének!

Ha Ön nem rendelkezik szerződéssel, de jogi személy, vagy egyéb szervezet képviselője, és a fenti méretet meghaladó házhoz címzett küldeményeivel együtt csomagforgalma átlagosan

 • eléri vagy meghaladja a havi 10 darabot, akkor keresse ügyfélszolgálatunkat csomag-szerződéskötés ügyében, és a forgalmának megfelelően egyedi árat kaphat!
 • nem éri el a havi 10 darabot, akkor 2017. január 1-jétől csomagként készítse elő postai feladásra! A weboldalunkon el tudja készíteni, és ki is tudja nyomtatni a csomag címiratát, de bármely postán elkészítik az adatok bemondása alapján.

Ha Ön természetes személyként adja fel küldeményét

Címiratkitöltés

A csomag címiratát weboldalunkon elérhető címiratkitöltő programunkkal könnyedén elkészítheti és kinyomtathatja. Amennyiben nincs nyomtatási lehetősége, a címiratkitöltő program ad egy kódszámot, aminek megadásával a postán ki tudják nyomtatni a címiratot.
Amennyiben nem tudja elkészíteni a címiratot, ez esetben a postán, a küldemény adatainak bemondásával, vagy a burkolaton feltüntetett címzés alapján a csomagfelvételnél elkészítik és kinyomtatják azt.

Fiókbérlőket érintő változás

Amennyiben a fenti méretet meghaladó küldeménye érkezett telephelyére, lakcímére címezve, és a szerződésében rendelkezett arról, hogy címére, telephelyére címzett levélpostai küldeményeket postafiók útján kézbesítse a Posta, akkor azt a postafiók címén kapta meg. Mivel 2017. január 1-jétől a fenti méretet meghaladó házhoz (címhelyre, telephelyre) címzett küldeményeket csak csomagként lehet feladni, így ezt címhelyén kézbesíti a Posta.
Amennyiben a fenti méretet meghaladó házhoz címzett küldeményeit továbbra is postafiók útján szeretné átvenni, kérje meg a küldemény feladóját, hogy azt a postafiók címére címezze!

*A postafiókra és postán maradóra címzett belföldi küldeményeket, hivatalos iratot, vakok írását, válaszküldeményt, valamint a nemzetközi leveleket nem érinti a változás.