Magyarország állatvilága 2013

MAGYARORSZÁG ÁLLATVILÁGA 2013

Évről évre visszatérő hagyománya a Magyar Postának, hogy Magyarországon honos állatfajokat, állatfajtákat mutat be bélyegújdonságain. Ezúttal a védett ragadozó és rovarevő emlősök közül a hermelin, a törpecickány, a közönséges hiúz és a közönséges denevér került a bélyegsorozat címleteire; a sorszámozott bélyegblokkon pedig a keleti sün látható. A miniatűr műalkotások Valaczkai Erzsébet Csergezán-díjas grafikus-festőművész alkotásainak felhasználásával, Weisenburger István tervei alapján készültek a Pénzjegynyomdában. A bélyegújdonságok április 9-én jelennek meg a Filapostán és az ország nagyobb postáin, de a Posta honlapján keresztül is megvásárolhatók.

Hermelin (Mustela erminea) •A karcsú és nyúlánk állat a nedves élőhelyeket kedveli, a zárt erdőségeket kerüli. Elsősorban kisebb rágcsálókat, madarakat fogyaszt. Technikás, Magyarország állatvilága hermelinügyes vadász. Téli vedlésekor fekete farokhegyét leszámítva hófehér színt ölt. Nyáron a háta gesztenyebarna, hasa és melle fehér, farka hegye fekete.

Törpecickány (Sorex minutus) • Száraz, dús növényzetű, sűrű bozótos területek lakója, a zárt erdőket kerüli. Kisebb állatokat Magyarország állatvilága cickányzsákmányol. Télen aktív idejének mintegy 50 százalékát a gyepszint felett tölti, ezért könnyen eshet baglyok áldozatául. Évente többször, egyszerre 4-7 kölyköt ellik.

Közönséges hiúz (Lynx lynx) • A nagy kiterjedésű, sűrű erdőket kedveli. Pettyes bundája és sajátságos szakálla mellett egyik feltűnő Magyarország állatvilága hiúzjellegzetessége a fülek hegyén viselt szőrbojt. Hallása, tapintása fejlett. Hosszú végtagjai és izmos teste még a mély hóban is lehetővé teszi, hogy egyetlen, akár 3-4 m-es ugrással támadja meg áldozatát.

Közönséges denevér (Myotis myotis) • A Magyarországon gyakori faj éjjel aktív, társas lény. Kedveli a nyílt, ritkás erdőket, de szívesen él Magyarország állatvilága denevérlakott területen is. Barlangokban telel át. Rovarokkal táplálkozik, amelyeket magas frekvenciájú, echolokációs hangok segítségével fog meg. 20 évnél is többet élhet.

Keleti sün (Erinaceus roumanicus) • Dús aljnövényzetű, ritkás erdőkben, cserjésekben, települések környékén él, de belvárosi Magyarország állatvilága blokkparkokban is megtalálható. Éjszakai életmódot folytat. Éles fogaival nemcsak a földigilisztákat, hanem egy kígyót is könnyen ketté tud harapni. Kültakaróján a szőrszálak között sűrűn elhelyezkedő hegyes tüskék vannak. A fekete-fehér, gyűrűs tüskék csak kis idővel a születés után keményednek meg. Mellét fehér bunda borítja. Bőrizomzata fejlett, ezért veszély esetén tüskés labdává tud gömbölyödni. Téli álmot alszik. A nőstény évente kétszer fial. A tízéves kort is elérheti.

Magyarország állatvilága blokk FDC Magyarország állatvilága sor FDC

Forrás: hu.wikipedia.org
MAGYARORSZÁG ÁLLATVILÁGA 2013Ÿ
Megrendelési kód: 2013080030011 (blokk); 2013070050411 (sor); 2013080060012 (blokk FDC); 2013070060012 (sor FDC)
ŸMegjelenés: 2013. április 9. Ÿ
Össznévérték: 1.470 FtŸ
Példányszám: 80.000 db blokk és 200.000 sor
Ÿ A bélyegblokk vágási mérete 90x65 mm, a bélyegek perforálási mérete: 40 x 30 mmŸ
Gyártó: Pénzjegynyomda Zrt. Ÿ
Tervezőművész: Weisenburger István

Kapcsolódó oldalak