Vilagnap_2020_1920x400

a postásokat ünnepeljük világszerte

A postásokkal szembeni bizalom kemény munka gyümölcse. A postás ott van az összes településen és kapcsolatban áll minden háztartással. A postai szolgáltatás és a postások munkája a mindennapi életünk része és nélkülözhetetlen, ezért fontos, hogy megünnepeljük.

2020.október 9..

50 éve, 1970. október 9-én köszöntötték először világszerte a postásokat. A nemzetközi eseménysorozat gazdája az Egyetemes Postaegyesület(UPU) volt. „Tevékenységünk kezdete óta háborúkat, természeti katasztrófákat, járványokat küzdöttünk le. És mindig célba juttattuk a küldeményeket. Azonban a 2020-as év volt az, amikor a postaipar megmutatta a világnak rátermettségét, elkötelezettségét, és azt, hogy milyen felbecsülhetetlen szerepet játszik minden társadalom életében. Megmutattuk, hogy „a posta több mint levélkézbesítés”. – hangsúlyozta a szervezet elnöke idei köszöntőjében.
A világ 150 országában azóta is minden évben megünneplik ezt a nevezetes napot; van, ahol színes társadalmi programokkal, és van, ahol inkább szakmai díjakkal.


A Magyar Postánál már hagyomány, hogy ezen a jeles napon ismerik el a szakma legjobbjait, azokat, akik teljesítményükkel, eredményeikkel, hozzáállásukkal, személyiségükkel is követendő példát mutatnak. A szakmai díjak mellett 2017-ben meghirdettük a lakosság számára a Postás Példakép díjat, hogy kedvenc postásukat elismerésre jelöljék és szavazhassanak rájuk.

Vilagnap_2020_20201008

Fotó: Kisalföld/Huszár Gábor

Öt nemmindennapi  feladat, amit a postások mindennap végeznek

  • A postások háborúban, járványok idején is elkötelezetten hozták-vitték a leveleket, a csomagokat az elmúlt századokban, és teszik ezt ma is. A háborúk idején a tábori posta nyújtotta a reményt a katonák és családjaik számára, hogy életjelet kapjanak egymásról.
  • 100 nap sem kellett ahhoz az I. világháború idején, hogy a Magyar Királyi Posta megterveztesse és felépítse a csepeli adótornyot és beszerezze a távíró-berendezést, a szikratávírót. Az adó-vevőn keresztül jutott el a központi hatalmak 1917-es békeajánlata Oroszországba, itt váltott üzenetet 1919-ben Lenin és Kun Béla, de használták a hadifogságba esett katonák is. A trianoni béketárgyalások alatt pedig a berendezés segítségével váltottak üzeneteket a felek. A szikratávíró a későbbi szórakoztató rádiózás alapját is megteremtette Magyarországon.
  • Járványok idején a postások komoly részt vállaltak és vállalnak ma is a létfontosságú gyógyszerek, műszerek szállításában és célba juttatásában.
  • Előfordul, hogy a tanyavilágban élőknek a postás az egyetlen kapocs a külvilág felé, ezért a küldeménykézbesítés mellett a mindennapi élethez szükséges dolgok beszerzésében is segítenek az egyedül élő időseknek vagy az elszigetelten élőknek.
  • A koronavírus-járvány újabb kihívások elé állítja nap, mint nap a postásokat. Hazánk legnagyobb és legkiterjedtebb logisztikai hálózatát sikerült heteken belül átalakítani annak érdekében, hogy tavasszal, a légi közlekedés leállása, a határok lezárása ellenére a küldeményeket továbbra is zavartalanul kézbesíthesse a címzetteknek.

Mindezekért köszönet jár minden elhivatott postásnak. ünnepeljük ma őket!