WE4

Értékes képeslapgyűjteményre lehet licitálni

Az 1940-es évekből származó, tökéletes állapotban lévő, ritka képeslapgyűjtemény bukkant fel egy budapesti árverésen, a Képeslapkirályként ismert, Weinstock Ernő hagyatékából.

2020. október 21.

A Darabanth Aukciósház régi képeslapos aukciójának október 22-én, csütörtökön záródó 380. internetes gyorsárverésén bárki licitálhat a gyűjteményre, mely sértetlenül vészelte át a második világháborút a szocializmus évtizedeit és a rendszerváltást is.

Weinstock Ernő, a két világháború közötti hazai képeslapkiadás egyik kiemelkedő alakja volt. A kalapács alá kerülő gyűjtemény az ő kiadásából származik. Az egyes képeslapok fekete-fehér és szépia változatban is megjelentek. A 75 lapos gyűjtemény azért maradhatott meg ilyen szép állapotban, mert magának a mesternek a hajdani raktárában bukkantak rá Budapesten. Ezután került a Darabanth Aukciós Házhoz, ahol 40 ezer forintos induló áron szerepel.
A most aukcióra bocsátott lapok között olyanokat is találni, amelyeken a fotó már a frissen visszacsatolt Észak-Erdélyben készült 1940 táján. Ezek többek között Hargitafürdő, Szatmárnémeti, vagy Tusnádfürdő hétköznapjait idézik meg. Szerepel a gyűjteményben több kárpátaljai, délvidéki és felvidéki helyszín is, valamint Balassagyarmat, Szerencs, Csenger, Sikonda, Salgótarján, Harkányfürdő, Felcsút vagy épp a kicsiny Nak község Tolnából. (Forrás: HEOL)

Tudtad, hogy már Periklész is rajzzal díszített leveleket küldött ismerőseinek Kr.e. V. században?

Ahogy az ókori nagy hadvezér is szakított időt arra, hogy a számára fontos személyeknek rajzzal díszítse üzeneteit, úgy neked is érdemes karácsonykor kipróbálni ezt az újra trendinek számító üzenetküldést. Az év vége felé sokasodó teendők között jól eshet egy kicsit lelassulni, képeslapok készítésével, megírásával foglalatoskodni, akár közösen a gyermekekkel.
A képeslap küldése és várása a mai gyerekeknek is élmény, emellett segít megtanulni a várakozást, átérezni az idő jelentőségét, szeretettel gondolni valakire és kézzel írni neki. A képeslapot ne felejtsétek el postára adni, így igazán nagy lesz az öröm annak, aki kapja.