Íme a csomagod életútja, ha harmadik országból rendeled meg

Bámulatos, hogy manapság tulajdonképpen azt rendelünk meg, amit akarunk, abból az országból, amelyből akarunk. Számos lehetőségünk van válogatni a fellelhető termékek között, így könnyen előfordulhat, hogy kedvezőbb áron jutunk hozzájuk, ha harmadik országból rendeljük meg azokat.

2019. október 29.

Harmadik országnak tekintjük azokat az országokat, amelyek nem az Európai Unió tagjai. Így ebbe a csoportba tartozik az online vásárlók között rendkívül népszerű Amerikai Egyesült Államok, Kína és Ausztrália is.

Az első részben részleteztük, hogy miért érdemesebb hazai e-kereskedőtől vásárolni.

Most pedig nézzük át, hogy mi történik a csomaggal, ha harmadik országból rendeljük meg!

1110x342px_belfold premium-1110x342px Ingyenes-1110x342px
  • 1. Az EU-ból érkező csomaghoz hasonlóan, a távolság miatt még hosszabb az átfutási idő a megrendelés és a kézbesítés között.
  • 2. Érdemes megnézned, hogy az általad választott webshop milyen szállítási lehetőségeket kínál. Ha pár dollárt még szánsz a megrendelésedre, és prémium csomagot választasz, akkor a szállítási időt akár a felére is csökkentheted. Ha inkább a megtakarító, türelmesebb típusba tartozol, és ingyenes szállítással kéred a küldeményedet, akkor az többszáz hasonló csomagocskával (postatechnológia szempontjából egyszerű levélként) egy konténerben vagy zsákban indul útnak, több átrakodóponton megy át, és nagyjából 4-8 hét múlva megérkezik hozzád. Persze, lehet szerencséd is egy gyorsabb érkezéssel, de ha meglepetésnek szánod a terméket, jobb, ha biztosra mész.
  • 3. Számíthatsz vámeljárásra. A harmadik országból érkezett termékek 22 euróig adó-, 150 euróig vámmentesek, egyéb esetben vámeljárás indul. 2021-től pedig biztosan vám alá kerül minden harmadik országból érkező áru.
  • 4. Nem kérheted PostaPontra a csomagodat, akkor sem, ha az kényelmesebb lenne.
  • 5. Ha az esetleges vámeljárás befejeződött, akkor kivisszük a küldeményt a megrendelésben megadott címre. Mivel így ez a küldemény közönséges levélnek számít, amelyet postaládába kell dobnia a postásnak, számíthatsz arra, hogy ha a mérete meghaladja a klasszikus postaláda bedobónyílásának méretét, akkor a postás értesítőt hagy hátra, hogy melyik postán veheted át, ide kell beballagnod nyitvatartási időben.

    Közeleg a Black Friday és a karácsony, te kitaláltad már, hogy melyik kereskedőtől mit rendelsz?