04 2018 Kékszakáll fej

Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára

A Magyar Posta alkalmi bélyegblokk megjelentetésével köszönti Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára operabemutatójának centenáriumát. A 70 000 példányban kibocsátott, sorszámozott blokk Kara György grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készült. A kiadvány 2018. március 2-án jelenik meg, és ettől az időponttól kezdve kapható az elsőnapi postákon, a Filapostán, továbbá megrendelhetőa Magyar Posta internetes áruházából is.

A képen a bartók béla: a kékszakállú herceg vára blokk látható

Bartók Béla (1881-1945) zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene gyűjtője. A 20. századi zeneszerzés egyik klasszikusa, Liszt Ferenc mellett a legnagyobb magyar zeneszerző. Etnomuzikológusként Kodály Zoltánnal együtt alapozta meg a hazai népzenegyűjtést, művészete és tudományos teljesítménye nemcsak a magyar és az európai zenetörténet, hanem az egyetemes kultúra szempontjából is korszakalkotó jelentőségű. Több mint két és fél évtizeden keresztül a Zeneakadémia zongoraoktatója, emellett rendszeresen adott Európa-szerte koncerteket.

A kékszakállú herceg vára Bartók Béla egyetlen, egyfelvonásos operája, amelynek szövegkönyvét Balázs Béla írta. A zene és a szöveg szoros egységet alkot, mindkettő balladai-népzenei alapokra épül. Bartók az Erdélyben felfedezett, az őt elbűvölő régi típusú zenei stílus által ihletett zenét írt. A pentaton népdalok mintája alapján szerkesztett, ennek sötét hangszínű anyaga adja a rideg, komor – valójában a férfilelket jelentő – várnak és magának a Kékszakállúnak a témáját. Ebben az operában nincsenek duettek és áriák, végig a két szereplő párbeszédét halljuk, a zene érzéseik ábrázolását hangsúlyozza és finomítja, a vizuális látványt erősíti.

A mű ősbemutatójára 1918. május 24-én került sor a Magyar Királyi Operaházban, azonban nyolc előadás után a darabot levették a műsorról. 1936-tól játszották ismét, immáron nagy sikerrel, és ekkor indult el a nemzetközi hírnév felé.

A bélyeg Kass János Kossuth-díjas grafikusművész illusztrációinak reprodukciójával készült. A gazdag jelképrendszer mellett az erőteljes színek, a szereplők tömbösített formája, a kimerevített arckifejezések és a kontrasztok fokozzák a drámai feszültséget a kép és a hangzás között. A bélyegen, az alkalmi borítékon és az alkalmi bélyegzőn a képzelet és a valóság világának transzcendentális látomásai jelennek meg a zárkózottságról és a lélek börtönéből való kitörésről. Kass János illusztrációi a zenétől és szövegtől független életet élnek,önálló grafikai alkotásokként is érvényesek.

Forrás: www.artlimes.hu; www.lfze.hu; www.operakalauz.hu; www.wikipedia.org

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Terméktulajdonságok

 • Megrendelési kód:
  2018050030011 (blokk)
  2018050060012 (FDC)
 • Megjelenés:
  2018. március 2.
 • Névérték:
  900 Ft (2 × 200 Ft és 2 × 250 Ft)(Megjelenéskor a 900 Ft-os névérték az európai országokba elsőbbségi levél 100 g-ig postai díjnak felel meg.)
 • Nyomdai eljárás:
  3 Pantone szín
 • Példányszám:
  70 000 db blokk
 • Perforálási méret:
  27,5 x 37 mm
 • A blokk vágási mérete:
  105 x 100 mm
 • Papírfajta:
  enyvezett bélyegpapír
 • Gyártó:
  ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.
 • Tervezőművész: Kara György
 • Fotóművész: Hajdú József

Linkek