tavirat-1920x400px

A távirat idén áprilisban megszűnik. Stop. Emléke azonban velünk marad. Stop.

A távirat forradalmi megoldás volt a maga korában. A napokig vagy hetekig tartó levéltovábbítás helyett a morse-nyelv segítségével pár óra alatt megkapta a címzett az üzenetet. A távirat megtanított lényegre törően fogalmazni, hiszen minden szóért fizetni kellett.

2021. április 6.

tavirat_500x300

Kép: Tempó Fradi!

A fenti 1938-as távirat minden fontos információt tartalmazott: a győzelem örömét és az aggódó kedves megnyugtatását. Ödönt feltehetően örömmel várták haza.

Sorsfordító táviratok

Az első táviratot Samuel Morse küldte 1844 májusában Washingtonból Baltimore-ba, nem sokkal később pedig már távíróoszlopok hálózták be az egész Földkerekséget, hogy az üzenet bárhová gyorsan eljusson. Magyarországon 1847-ben ment az első távirat, Bécs és Pozsony között.
A távirat olyan sorsfordító események kulcsszereplőjévé vált, mint az USA belépése a 2. világháborúba, a Pearl Harbor-i támadás, vagy a Titanic katasztrófája.

„A mama 13.20-kor érkezik a Nyugatiba. Stop. Készüljetek. Stop.”

A sürgöny, újkori nevén távirat később a mindennapok részévé vált. Ha gyerek született, ha valaki meghalt, ha rég látott rokon érkezett látogatóban, ha elfogyott a pénz, egyszerűen csak bement az ember a postára, kért egy távirati űrlapot, kitöltötte a címzett nevét, címét, és beírta az üzenetet – a lehető legrövidebben, mert minden szó pénzbe került. A sürgős üzenetet vasárnap, sőt éjszaka is kézbesítették. Nagy szó volt ez akkor, amikor még a vezetékes telefon is „hiánycikk” volt.
S hogy mért kellett minden mondat végére odatennie a stop szót? Hát azért, mert a táviratában csak az angol ábécé 26 betűjét és a 10 számkaraktert lehetet használni, így a mondat végi írásjeleket is szövegesen kellett megjeleníteni, a mondatvégi pont az angol STOP szó megfelelője lett.
Bár a hagyományos értelemben vett távirat 2021. április 30-tól megszűnik, nem marad nyom nélkül: az sms-ek és a chat-üzenetek őrizni fogják az emlékét.

Forrás: https://privatbankar.hu/cikkek/vasarlo/sport-erdekessegek-- ezt-a-8-dolgot-nem-biztos-hogy-tudtad

Forrás: https://mandiner.hu/cikk/20200930_fradi_ftc_ferencvaros_juventus
http://megezmegaz.lapunk.hu