2013. évi kibocsátások - Elofizetés

A Magyar Posta alkalmi és forgalmi bélyegei 2013-bAn

Bélyeg 2013A Postai Világnap alkalmával a Magyar Posta közzétette 2013-as bélyeg kibocsátási programját. A bélyegek hagyományosan a magyar kultúrtörténethez kapcsolódó nevezetes évfordulókra, jeles nemzetközi eseményekre, illetve azok magyar vonatkozásaira emlékeztetnek majd. Folytatódnak a gyűjtők által kedvelt sorozatok, így jövőre huszonkét alkalmi bélyeg, három alkalmi blokk és öt alkalmi kisív kibocsátása várható.

A Postai Világnap alkalmával a Magyar Posta közzétette 2013-as bélyeg kibocsátási programját. A bélyegek hagyományosan a magyar kultúrtörténethez kapcsolódó nevezetes évfordulókra, jeles nemzetközi eseményekre, illetve azok magyar vonatkozásaira emlékeztetnek majd. Folytatódnak a gyűjtők által kedvelt sorozatok, így jövőre huszonkét alkalmi bélyeg, három alkalmi blokk és öt alkalmi kisív kibocsátása várható.
2013-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz Kassa. A város legfontosabb nevezetességeit bélyegblokk mutatja majd be. Születési évfordulójukon jeles magyar személyiségekre emlékezünk jövőre: dr. Ujvárosi Miklós botanikus, Gárdonyi Géza író, költő, drámaíró, újságíró, pedagógus, Robert Capa (Friedmann Endre Ernő) fotográfus és Körösfői-Kriesch Aladár festő, szobrász, iparművész, a szecesszió kiváló képviselője is megjelenik majd bélyegen. Születésük bicentenáriuma alkalmából a Guiseppe Verdi és Richard Wagner tiszteletére megjelenő bélyegek a tervek szerint nemcsak képi élményt fognak nyújtani, hanem rajtuk keresztül a világhírű zeneszerzők alkotásai is elővarázsolhatók lesznek.
100 évvel ezelőtt kezdődött meg a Ford T-modell futószalagon történő gyártása. Az újszerű gyártási technológia mások mellett Galamb József konstruktőrnek volt köszönhető, így a februárban megjelenő bélyeg a Ford Motor Company tervezőjének is emléket állít.
A magyar bélyeg kibocsátásban első alkalommal jelennek meg olyan bélyegek, amelyek 3D-s szemüveggel életre kelnek. A különleges kibocsátás a magyar múzeumok kincseit bemutató sorozat részeként a Fertőrákosi Kalcitkristály Múzeum illetve a Zsámbéki Lámpamúzeum gyűjteményének jeles darabjait mutatja be. A Magyarország állatvilága sor és blokk bélyegképein ezúttal a hazánkban honos ragadozó és rovarevő emlősök közül a tervek szerint a sün, a hiúz, a hermelin, a denevér és a törpecickány lesznek láthatók.
A Bélyegnaphoz kapcsolódóan immár hagyományosan kétcímletű bélyegsorozat, a szervezett hazai bélyeggyűjtés támogatására pedig feláras bélyegblokk kerül forgalomba. A 86. Bélyegnap 2013. május 3-án, Székesfehérváron lesz. Az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatását szolgáló feláras kisív pedig jövőre Weöres Sándor születésének 100. évfordulóját köszönti. Folytatódik a 2012-ben megkezdett exkluzív filatéliai bélyegkisív-sorozat, amely a világ egyik legszebb épületét, a magyar Országház részleteit mutatja be. Jövőre új sorozatot is indít a Magyar Posta, melyen a magyar szentek és boldogok szerepelnek majd.
Az elmúlt években a PostEurop közönségszavazásán a Magyar Posta négy alkalommal is a legszebb EUROPA bélyeg címet nyerte el. Az európai bélyegkibocsátók jövőre a postai járművek témakörben megjelenő bélyegekkel versenyezhetnek. A vasútmotívumok gyűjtői számára is készül jövőre bélyeg, a kétcímletű kiadványon a MÁV M61-es sorozatú (NOHAB) dízelmozdonya és V43-as sorozatú villanymozdonya lesz látható.A 2013. évi nemzetközi sportesemények közül bélyeg köszönti a Budapesten megrendezésre kerülő Judo Európa-bajnokságot, a Vívó világbajnokságot és a Birkózó világbajnokságot. Egy-egy bélyeg jelenik meg továbbá a 100 éves Magyar Sí Szövetség és a 125 éves MTK tiszteletére. A Magyar Posta 2013-ban Azerbajdzsán nemzeti postájával tervez közös bélyegkibocsátást.
A forgalmi bélyegek között a már megszokott Húsvét, Karácsony, Bútortörténet, és Védett hazai virágok témák igény esetén természetesen jövőre is sorra kerülnek. Folytatóik az Idegenforgalom és az Egészségturizmus-Gyógyfürdők sorozat is. Előbbi a Szegedi Dómot, a Margitszigeti kilátót és az Orfűi forrásházat, utóbbi pedig a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszodát mutatja be.A tervek szerint mese- és képregény figurákat ábrázoló, valamint jókívánságok és üdvözletek témájú címletek kibocsátásával lesz színesebb a forgalmi bélyegek köre.
Az alkalmi bélyegek körében 2013-ben a Magyar Posta 22 bélyeg, 3 blokk és 5 kisív kibocsátását tervezi. A várható éves össznévérték 14.200 forint lesz, mely 300 forint összegű felárral egészül még ki. Ebből 200 forint a hazai szervezett bélyeggyűjtést, 100 forint pedig az ifjúsági bélyeggyűjtés népszerűsítését támogatja majd. A forgalmi bélyegek címletszámát a Magyar Posta jövő évi bérmentesítési forgalmi igénye határozza meg.

Alkalmi bélyegek 2013

Kibocsátások várható dátuma Kibocsátás témája
január 25. Európa Kulturális Fővárosa 2013, Kassa
február 5. 100 éve Galamb József vezetésével megkezdődik a Ford T-modell futószalagon történő gyártása
február 5. Jeles magyarok: 100 éve született dr. Ujvárosi Miklós
március 5. Judo Európa-bajnokság, Budapest
március 5. 200 éve született Giuseppe Verdi
március 5. 200 éve született Richard Wagner
április 2. Magyarország állatvilága
május 3 86. Bélyegnap, Székesfehérvár
május 3 EUROPA 2013: Postai járművek
május 3 Magyar múzeumok kincsei: Fertőrákosi Kalcitkristály Múzeum, Zsámbéki Lámpamúzeum
június 5. Ifjúságért 2013: 100 éve született Weöres Sándor
június 5. Mozdonyok
július 4. Vívó világbajnokság, Budapest
július 12. 100 éves a Magyar Sí Szövetség
augusztus 2. Jeles magyarok: 150 éve született Gárdonyi Géza
augusztus 2. Birkózó világbajnokság, Budapest
augusztus 15. Magyar szentek és boldogok I.
szeptember 3. Művészetek 2013: Az Országház
október 2. 100 éve született Robert Capa
október 2. Jeles magyarok: 150 éve született Körösfői-Kriesch Aladár
november 5. 125 éves az MTK
Szervezés alatt Azerbajdzsán - Magyarország közös kibocsátás
   
   
   
   

Forgalmi bélyegek 2013

  • Bútortörténet
  • Egészségturizmus: Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda
  • Húsvét
  • Idegenforgalom: Szegedi Dóm, Margitszigeti kilátó, Orfűi Forrásház
  • Jókívánságok, üdvözletek
  • Karácsony
  • Magyar népművészet
  • Mese- és képregény figurák
  • Védett hazai virágok

Kapcsolódó oldalak