Tájékoztató az elektronikus úton benyújtható űrlapokkal történő postai ügyintézésről

Tisztelt Ügyfelünk!

Ön a Magyar Posta Zrt. honlapján tartózkodik, ahonnan letöltheti elektronikus ügyfélszolgálati űrlapjainkat, amelyeket számítógépes kitöltés után, személyes Ügyfélkapuja útján, a http://www.magyarorszag.hu portálon keresztül, elektronikus formában juttathat el Társaságunk részére, az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény, és az elektronikus ügyintézés részletszabályairól szóló 451/2016. (XII. 19.) Korm. rendeletnek megfelelően.

Elektronikus űrlapjaink (továbbiakban: e-űrlap) az Általános nyomtatványkitöltő program (továbbiakban: ÁNYK) segítségével tölthetők ki, amely a Nemzeti Adó- és Vámhivatal www.nav.gov.hu internetes portálon keresztül érhető el és telepíthető innen: https://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok

Az ÁNYK program telepítéséhez és használatához szükség van az Ön számítógépén a JAVA futtatókörnyezet legalább 1.8.0-ás verziójára. Az ÁNYK program telepítését követően az Ön számítógépe már alkalmas és készen áll arra, hogy e-űrlapokat tölthessen ki.

Az e-űrlapok .jar kiterjesztésű fájlok, amelyekhez tartozik egy-egy kitöltési útmutató szintén .jar formátumban. A használni kívánt e-űrlapunk letöltése után duplán kattintva a fájl nevére automatikusan települ az e-űrlap (az egyes e-űrlapok kitöltési útmutatói ugyanígy telepíthetők).

Az ÁNYK program elindítását követően az „Adatok / Új nyomtatvány” menüpont alatt a megnyíló ablak „Sablonok” részében választhatja ki a kitölteni kívánt e-űrlapot. A kitöltés során az e-űrlaphoz szükség esetén fájlmelléklet(ek) is csatolható(k) az „Adatok / Csatolmányok kezelése” menüpontban. Egy csatolt fájl, illetve az összes csatolt fájlmelléklet maximális mérete 25 MB lehet.

Az e-űrlapjainkhoz fájlmellékletként például az alábbi általánosan használatos fájlformátumok csatolhatók:

  • DOC, DOCX (Microsoft Word dokumentum)
  • PDF (Adobe Portable Document Format)
  • RTF (Rich Text File)
  • XLS, XLSX (Microsoft Excel munkafüzet)
  • JPG, JPEG (JPEG kép)
  • BMP, GIF, TIFF, PNG (képfájlok)
  • XML
  • ZIP, RAR, ARJ (tömörítvények)

Felhívjuk figyelmét, hogy az e-űrlapok beküldéséhez érvényes Ügyfélkapu azonosítóval kell rendelkeznie.

A kitöltött e-űrlap feltöltése

A kitöltött e-űrlapot a http://www.magyarorszag.hu oldalon, személyes Ügyfélkapujába történő bejelentkezése után, a Dokumentumfeltöltés menüpontban feltöltve küldheti el a Magyar Posta Zrt. részére, a „Feltöltés” gomb megnyomásával. A küldéshez előzetesen az ÁNYK programban a kitöltött e-űrlapot meg kell jelölni elektronikus beküldésre a „Kapcsolat az Ügyfélkapuval” menüpont „Nyomtatvány megjelölése elektronikus beküldésre” funkciójával (ekkor a kitöltött e-űrlapot az ÁNYK tömöríti, titkosítja és létrehozza az ún. „kr borítékot” .kr kiterjesztéssel).

A központi elektronikus szolgáltató rendszertől a központi hivatali tárhelyünkre érkező információkérésre vagy bejelentésre szolgáló elektronikus űrlapját munkatársaink az Ön személyes ügyfélkapuja útján válaszolják meg.

A Magyar Posta Zrt. elektronikus nyomtatványai:

Letölthető űrlap Megnevezés
POSTAEUGY_e_infokero_lap_v2.jar E-INFORMÁCIÓKÉRŐ LAP a postai szolgáltatásokkal kapcsolatosan
POSTAEUGY_doc_USZ01.jar Kitöltési útmutató az E-INFORMÁCIÓKÉRŐ űrlaphoz
POSTAEUGY_e_bejelento_lap_v6.jar E-BEJELENTŐ LAP panaszok, bejelentések, javaslatok és dicséretek megtételéhez
POSTAEUGY_doc_USZ02.jar Kitöltési útmutató az E-BEJELENTŐ LAP űrlaphoz
POSTAEUGYparameterek.jar ÁNYK működéséhez és űrlap-update funkciójához szükséges paraméterfájl
POSTAEUGYurlapfrissites.xml Automatikus frissítést vezérlő fájl