fundamenta_lakaskassza_fejlec_2018

FUNDAMENTA-LAKÁSKASSZA

Az Otthonteremtés Szakértője!

A Fundamenta-Lakáskassza segít abban, hogy lakásvásárlási, -építési, -bővítési, -felújítási céljaink könnyebben valóra válhassanak. Ez az előtakarékosságon nyugvó pénzügyi konstrukció kockázatok nélküli, előre tervezhető, egyedülállóan biztos, rendszeres megtakarítási és kölcsönlehetőséget is nyújt egyben.

Kamatadó-mentes befektetési forma és a megtakarításokat EHO fizetési kötelezettség sem terheli. Megtakarításait az állam az Ön befizetésének 30%-ával támogatja.1

Biztonságos

 • A megtakarításokat az Országos Betétbiztosítási Alap biztosítja.
 • A konstrukció teljesen kiszámítható, hiszen mind a betéti, mind a lakáskölcsön feltételek előre rögzítettek, nincs deviza és kamatkockázat, ennek köszönhetően az otthonteremtés évekig tartó folyamata tervezhetővé válik, mivel a kamatok nagysága teljesen független a pénzpiaci változásoktól.

Rugalmas

 • A havi megtakarítások nagysága, a futamidő hossza, vagy akár a szerződéses összeg is módosítható a termékpalettán belül.
 • Az állami támogatás mértéke családon belül többszörözhető mivel a lakástakarék-pénztári szerződéseken közeli hozzátartozó – például nagyszülő, szülő, gyermek, unoka, testvér, valamint házastárs – megjelölhető kedvezményezettnek.
 • Széleskörű felhasználási lehetőséget biztosít, számos lakáscélra felhasználható.
 • Megtakarításait az állam a befizetésének 30%-ával, de legfeljebb évi 72 000 Ft-tal támogatja. EBKM az Otthontervező Lakásszámla esetén, havi 20 ezer Ft megtakarítás mellett 4,24-9,91% állami támogatással, -1,59 - -0,63% állami támogatás nélkül.1
 • Kedvező feltételekkel igényelhető Forint alapú lakáskölcsön a megtakarításokhoz (THM: 5,34%)2
OBA logo

1 Az állami támogatás mértéke, szerződésenként és személyenként, havi rendszeres megtakarítást feltételezve legfeljebb évi 72.000,- forint. A Fundamenta-Lakáskassza Zrt az EBKM értékét a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően havi 20 000 forint folyamatos betételhelyezést feltételezve határozta meg. A megtakarítási idő változása az EBKM érték változását is jelentheti, amely érték csökkenhet.

2 A lakás-takarékpénztár által nyújtott lakáskölcsön teljes hiteldíj mutató meghatározásáról, számításáról és közzétételéről szóló 83/2010. (III.25.) Korm. rendelet 9. § (1) és (3) bekezdés szerint számított referencia THM érték 5,34%, amely az A20 számú módozatra (4 év 4 hónap megtakarítási idő) vonatkozik. Reprezentatív példa lakáskölcsönre: a szerződéses összeg 1.690.000 Ft, ebből a lakáskölcsön teljes összege 1 000 000 Ft; a kölcsönkamat mértéke évi fix 3,5%, 59 hónapos futamidőre. A hitel teljes díjában foglalt, jelzálogbejegyzéshez kapcsolódó díjak: 39 960 Ft. Havi törlesztőrészlet 18 928 Ft, a törlesztőrészletek száma 58, a törlesztőrészletek összege 1 088 540 Ft. A fogyasztó által fizetendő teljes összeg: 1 128 500 Ft. A THM értéke nem tartalmazza jelzáloggal terhelendő ingatlan biztosításának díját. A hitel fedezete ingatlanra bejegyzett jelzálogjog, az ingatlanra vagyonbiztosítási szerződés megkötése szükséges.

Az Ön pénzügyi közvetítője, úgyis mint jelzáloghitel-közvetítő a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. nevében jár el, amelyért díjazásban részesül.

A jelen tájékoztatás nem tekinthető a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. részéről hivatalos ajánlattételnek, az itt leírtak kizárólag a figyelemfelkeltést célozzák. A tájékoztatás nem teljeskörű, a termék részletes feltételeit az Általános Szerződési Feltételek (Üzletszabályzat) c. dokumentum tartalmazza.

 

Milyen célra használható fel a Fundamenta-Lakásszámla?

 • Telekvásárlás
 • Ház- és lakásépítés (ide értve az építéssel egybekötött adásvételt is), -vásárlás, -csere
 • Lakáskorszerűsítés, -bővítés, -átépítés, ide értve az önkormányzati bérlakást is
 • Lakások, családi házak helyreállítása, felújítása, korszerűsítése, ide értve az önkormányzati bérlakást is
 • Tanyai lakóingatlan vásárlása, építése, cseréje, felújítása, korszerűsítése, ide értve az önkormányzati bérlakást is
 • Hitelintézettől felvett lakáshitel kiváltása
 • Kommunális, illetve közműberuházások (szilárd burkolatú út, kerítés, csapadékelvezető csatorna, árok, központi fűtés, informatikai hálózati kapcsolat, kábeltelevízió, internet-elérés kiépítése, szerelése és felújítása)
 • Nyugdíjasházban bérleti, lakáshasználati jog vásárlása
 • Lakáscélú lízingszerződéshez szükséges önerő finanszírozása
 • Lízingszerződés keretében történő lakóingatlan felújítás, bővítés, közművesítés
 • Lakáscélú pénzügyi lízing kiváltása
 • Gyűjtőszámlahitel teljes, vagy részleges kiváltása
 • Gyűjtőszámlahitel kiváltására felhasznált, pénzügyi intézménytől vagy biztosítóintézettől felvett kölcsön teljes, vagy részleges kiváltása.

Minimálbéren vagyok bejelentve. Jogosult vagyok-e az állami támogatásra, illetve kell-e adót fizetnem az állami támogatás után?

Igen jogosult, mivel az állami támogatás jövedelmi helyzettől függetlenül, alanyi jogon jár mindenkinek, amennyiben az adott évben még nem vette igénybe az állami támogatást, függetlenül attól, hogy korábban volt már lakás-takarékpénztári szerződése.

Az éves befizetéseink után járó 30%-os, vissza nem térítendő állami támogatás után nem kell adót fizetnünk, tehát teljesen kamatadómentes. Az állami támogatás a szerződéses összeg lakáscélú felhasználása esetén illeti meg az előtakarékoskodót vagy a kedvezményezettet.