Pert indít a Posta pénzszállító cége az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete ellen

2015. április 22.

 

Peres eljárást indít a JNT Security Kft. az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete, illetve egyes tisztségviselői ellen, mivel folyamatosan valótlan, a közvéleményt félrevezető, a JNT Security Kft. rossz hírnevét keltő és üzleti érdekeit sértő állításokat tesznek a bértárgyalások és a sztrájk kapcsán. A JNT Security Kft. továbbra is vitatja a sztrájk jogosságát és jogszerűségét.

Az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete (továbbiakban ÉÖDSZ) állításaival, illetve a sajtóban egyes helyeken megjelent állításokkal szemben folyamatosan biztosított a posták készpénzellátása, így sem az utalványok kifizetésében, sem a posták készpénzellátásában nincs fennakadás. A korábbi eljáráshoz képest csupán annyi változás lehet helyenként a fővárosban és Pest megyében, hogy adott napon belül későbbi időpontban történik meg az utalványok háznál történő kifizetése. A JNT Security Kft. (továbbiakban JNT) a többi szerződött partnere kiszolgálását is teljesíti, így azok az állítások sem igazak, hogy nem megoldott a partnerek értéklogisztikája. A szakszervezet és egyes sajtó orgánumok által közölt dezinformációkkal szemben a JNT országosan csupán két darab ATM-et lát el készpénzzel, így hamisak azok az értesülések is, hogy az ATM-ek készpénzzel történő feltöltésében is fennakadás lenne a sztrájk miatt. A JNT által kiszolgált posták alig több mint 10 %-át érinti a munkabeszüntetés, elsősorban a fővárosban és Pest megyében. A posták készpénzzel történő ellátását, illetve a JNT többi szerződött partnerének kiszolgálását munkaátszervezéssel és alvállalkozók bevonásával kezeli a JNT. A helyzet megoldása érdekében tett rendkívüli intézkedések maximálisan jogszerűek, amelyek megfelelnek mind a sztrájktörvénynek, mind az értékszállítás biztonságára vonatkozó előírásoknak, így hamisak az ÉÖDSZ azon állításai is, hogy szabálytalanul vittek el több, az udvaron a sztrájk miatt álló autót.

Érthetetlen az ÉÖDSZ azon állítása, hogy a Munkáltató nem kezdeményezett egyeztetést, hiszen 2015. március 26-án az ÉÖDSZ szakította meg egyoldalúan a bértárgyalásokat, így azok újrakezdését is az ÉÖDSZ-nek kell kezdeményeznie. A JNT bármely pillanatban kész tovább folytatni a bértárgyalásokat, amennyiben az ÉÖDSZ befejezi a sztrájkot és visszaül a tárgyalóasztalhoz.

Az ÉÖDSZ a JNT többszöri kérése ellenére sem volt hajlandó 2014. december 18-tól (a bértárgyalások megkezdésétől) 2015. április 1-ig a 2015. évre vonatkozó bérjavaslatát írásban benyújtani. 2015. április 1-jén egy fél oldal terjedelmű javaslatot tett le az asztalra, majd 2015. április 10-én egy részletesebb javaslattal állt elő, amellyel párhuzamosan bejelentette, hogy sztrájkbizottságot alakít. Az ÉÖDSZ tehát saját javaslatát sem volt hajlandó mindeddig megvitatni a bértárgyalás keretei között, ami egyértelműen azt bizonyítja, hogy az ÉÖDSZ nem törekszik a megállapodásra. Tekintettel arra, hogy 2013-ban szeptemberben, 2014-ben pedig december végén zárultak a tárgyévre vonatkozó bértárgyalások, így a JNT értetlenül áll az ÉÖDSZ sztrájkja előtt, hiszen a korábbi évek gyakorlata az volt, hogy a tárgyévi bérmegállapodás az év második felében született meg.

Az ÉÖDSZ JNT Security Kft.-nél működő szervezete 2015. április 21. nulla órától hirdetett sztrájkot. A JNT álláspontja szerint a sztrájk nem indokolt, hiszen az elmúlt másfél évben csaknem 10 százalékos alapbéremelésben részesültek a JNT-nél dolgozó pénz- és értékszállítók. Az ÉÖDSZ azon állítása tehát, hogy a JNT munkavállalói nem kapnak évente bérfejlesztést, nem igaz! Az elmúlt időszakban minden évben volt bérfejlesztés, amelyet dokumentumok is igazolnak!

A JNT 2015. április 17-én, 2015. január 1-ig visszamenőleg az értékszállítók esetében átlagosan 2.2 %-os alapbéremelést hajtott végre. Így a JNT-nél dolgozó értékszállítók bruttó jövedelme jelenleg (pótlékokkal és juttatásokkal együtt) 269 ezer forint havonta, amely jelentősen meghaladja a nemzetgazdasági átlagkeresetet. A JNT továbbá vállalta, hogy a 2015-ös üzleti eredmények alapján, 2015. III. negyedévét követően megvizsgálja annak lehetőségét, hogy 3.3 %-os, alapbéremeléssel megegyező összegű, egyszeri kifizetést teljesítsen. A JNT-nél dolgozó pénz- és értékszállítók jövedelme alapbérből, különböző pótlékokból, 258 ezer ft/év/fő béren kívüli juttatásból (cafetéria) és 13. havi fizetésből áll.

A JNT peres eljárást indít az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete, illetve egyes tisztségviselői ellen, mivel folyamatosan valótlan, a közvéleményt félrevezető, a JNT rossz hírnevét keltő és üzleti érdekeit sértő állításokat tesznek a bértárgyalások és a sztrájk kapcsán. A JNT továbbá bíróság előtt vitatja a sztrájk jogszerűségét. Tekintettel arra, hogy a minimum szolgáltatásokban sem történt megállapodás, így a JNT ebben a témában is bírósághoz fordul.

JNT Security Kft.

Magyar Posta Zrt.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Kapcsolódó szolgáltatások