Egyre népszerűbbek a Magyar Posta csekkbefizető automatái

2015. március 27.

 

Egyre több csekket fizetnek be a Magyar Posta ügyfelei a csekkbefizető automatákon keresztül. Február eleje óta több mint 43 000 csekkbefizetés történt, több mint 460 millió forint értékben az új szolgáltatás igénybevételével.

Országszerte jelenleg húsz csekkbefizetőautomata üzemel. Az elmúlt másfél hónapban folyamatosan emelkedett az igénybevétel, ami kiugróan magas a hó elején. Eddig több mint 43.000 csekkbefizetés történt, több mint 460 millió forint értékben.

Grafikon csekkautomata 1

A csekkbefizető automatákat használó ügyfelek fele kettő, vagy annál több csekket fizet be egy tranzakcióval.

Grafikon csekkautomata 2

A legforgalmasabb időszak a hónap első fele, napon belül pedig a 11-13 óra és a 16-18 óra közötti időszak.

Grafikon csekkautomata 3

Eddig a legnagyobb forgalmú a Budapest 62-es postán (Nyugati pályaudvarnál elhelyezkedő posta) található csekkbefizető automata, a vidéki helyszínek közül pedig Miskolc Szinvapark Bevásárlóközpontban található készülék.

A Magyar Posta csekkbefizető automatáin keresztül minden csekk kibocsátó, valamennyi csekkje (akár a kézzel kitöltött csekk is) befizethető gyorsan, kényelmesen – az automata elhelyezkedésétől függően – akár a hét minden napján, a késő esti órákban is. A Magyar Posta az egyetlen olyan szolgáltató, amely mindenfajta csekk befizetését lehetővé teszi automatáin keresztül készpénzkímélő módon.  Az automatákon bankkártyával történik a csekkek fizetése, amely kártyás vásárlási tranzakciónak minősül! Egy fizetési művelettel maximum 290.000 Ft értékben legfeljebb öt csekk adható fel.A Magyar Posta – az igénybevételtől függően – tervezi a csekkbefizető automata hálózat további bővítését, illetve vizsgálja annak lehetőségét, hogy készpénzt is elfogadó automatákat is üzembe állítson. A fejlesztés következő állomásaként a Magyar Posta hűségkártya programjába is bekapcsoljuk a csekkbefizető automata hálózatot.

A csekkbefizető automata bevezetésének célja, hogy a Magyar Posta ügyfelei gyorsan és kényelmesen tudják intézni befizetéseiket. Az üzletházakban elhelyezett automaták esetében – igazodva az üzletház nyitvatartási idejéhez – az ügyfelek tágabb időintervallumban tudják befizetni csekkjeiket.

A csekkbefizető automata használata egyszerű. Az Általános Szerződési Feltételek elfogadását követően be kell helyezni a csekkeket az automatába, amely beolvassa azokat. Az automata a csekk típusától, kitöltöttségétől függően a csekken szereplő összeg megadását kérheti. Ebben az esetben a fizetendő összeget a képernyőn látható szám ikonok érintésével meg kell adni, majd a rögzített összeget jóváhagyni. Fontos tudni, hogy ebben az esetben a megbízás összegének az ügyfél által rögzített összeg minősül! Az összegek jóváhagyása után meg kell nyomni a fizetés ikont, majd be kell helyezni a POS terminálba a bankkártyát. A fizetési tranzakció után az automata bizonylatot nyomtat, amely hitelesen igazolja a csekk befizetését.

A csekkbefizető automaták beszállítója a T-Systems Magyarország Zrt.

A Magyar Posta célja, hogy klasszikus termékeit – így a csekket is – a kor követelményeinek és az ügyféligényeknek megfelelően megújítsa. Ennek keretében a Magyar Posta:

  • 2014 őszén bevezette az iCsekk mobil alkalmazással történő csekkbefizetést,
  • a készpénzkímélő fizetési megoldásra törekedve 2015. január 1-jétől a teljesen megszemélyesített, gépi kitöltésű, minden információval, adattal ellátott csekkek esetében kötelezővé tette a postai QR-kód feltüntetését,
  • elkezdi a postai hálózatban jelenleg üzemelő POS terminálpark cseréjét,
  • 2015-ben a Magyar Posta megteremti annak feltételeit, hogy a postákon történő csekkbefizetés során a kártyával történő fizetés ne készpénzfelvételnek, hanem kártyás vásárlásnak minősüljön,
  • bevezette a csekkbefizető automatákat.

A Magyar Posta sem a csekkbefizető automatákon, sem pedig a postai QR-kóddal befizetett tranzakciókért – hasonlóan a postahelyen készpénzben befizetett csekkekhez - nem számít fel díjat a csekkbefizető ügyfélnek.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Kapcsolódó szolgáltatások