Digitális kommunikációs hidat teremt a Magyar Posta

2015. február 26.

 

Lezárult a Magyar Posta Zrt.  HIBRID Kézbesítési és Konverziós Rendszer projektje (EKOP-1.2.23.-2012-2012-0001 ) , amely az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg, nettó 3.25 Mrd forint vissza nem térítendő támogatási összegből.

Az állampolgárok egyre inkább igénylik, hogy a hivatalos ügyintézés és az ehhez kapcsolódó kommunikáció is az online csatornákra terelődjön. A Magyar Posta célja, hogy a hagyományos kommunikációs csatornák mellett egyfajta digitális hidat teremtsen az állampolgárok és a közigazgatás intézményei között. Ezen cél elérésének egyik fontos elemét alkotja az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósult Hibrid kézbesítési és konverziós rendszer (EKOP-1.2.23.-2012-2012-0001 projekt).

A projekt keretében a Magyar Posta kidolgozta a hiteles hibrid konverzió szolgáltatást, amely során a közigazgatási intézmények által elektronikusan létrehozott, hivatalos iratból hiteles, a hitelességet igazoló záradékkal ellátott, papír alapú küldeményt állít elő. Az így előállított küldemény a vonatkozó jogszabályok értelmében pecsét és kézi aláírás nélkül is hiteles iratnak minősül.

A hiteles inverz hibrid konverzió során az állampolgárok által feladott papír alapú küldeményekről hiteles elektronikus másolat készül, majd a biztonságos elektronikus kézbesítési rendszeren keresztül a címzett közigazgatási intézmény elektronikus postafiókjába vagy iratkezelő rendszerébe továbbítja a küldeményt a Magyar Posta. Az elektronikus rendszeren keresztül kézbesített küldeményeknek ugyanolyan joghatása van, mint a papíralapúnak, és teljes bizonyító erővel rendelkezik.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Kapcsolódó szolgáltatások