Csaknem hétszázezer devizahiteles levelet már átvettek az ügyfelek

2015. április 28.

 

Csaknem 700 ezer devizahiteles levelet már átvettek az ügyfelek, több mint 400 ezer küldemény feldolgozása és kézbesítése jelenleg folyamatban van. Több mint 30 ezer esetben a küldeményért nem jelentkeztek, vagy a megadott címen az ügyfél már nem volt elérhető, így azokat visszakézbesítette a Magyar Posta a feladóknak. A kézbesített levelek kétharmadát háznál, vagyis a címzés helyén, míg egyharmadát a postákon vették át az ügyfelek.

A vonatkozó jogszabályok alapján a pénzintézeteknek 2015. április 30-ig kell postára adniuk a fogyasztói kölcsönszerződések elszámolását tartalmazó értesítéseket. A Magyar Postának – a pénzintézetek jelenlegi előrejelzése alapján - csaknem 2 millió darab ajánlott-tértivevényes levélpostai küldeményt kell kézbesítenie a normál forgalmon felül. Eddig csaknem 1.2 millió darab ilyen típusú küldemény érkezett be a Magyar Postához, amely a várható mennyiség nagyságrendileg 70 százaléka. Csaknem 700 ezer devizahiteles levelet már átvettek az ügyfelek, több mint 400 ezer küldemény feldolgozása és kézbesítése jelenleg folyamatban van. Több mint 30 ezer esetben a küldeményért nem jelentkeztek vagy a megadott címen az ügyfél már nem volt elérhető, így azokat visszakézbesítette a Magyar Posta a feladóknak.A kézbesített levelek kétharmadát háznál, vagyis a címzés helyén, míg egyharmadát a postákon vették át az ügyfelek. A Magyar Posta tapasztalata szerint a devizahiteles küldemények sikeres kézbesítési aránya jobb, mint az egyéb értesített küldemények esetében.

Annak érdekében, hogy az ügyfelek mielőbb megkaphassák a leveleket, és ne alakuljon ki jelentős torlódássem a kézbesítésben, sem a postai átvétel során, a Magyar Posta a küldemény feldolgozás, a kézbesítés és a postai átvétel területén is megerősített kapacitással dolgozik. 2015. április 25-én, szombaton csaknem hetven kézbesítő járásban szombaton is dolgoztak a kézbesítők. Amennyiben a feladásra rendelkezésre álló utolsó héten a beérkező küldeménymennyiség indokolttá teszi, az Országos Logisztikai Központ levélfeldolgozó központjában és egyes kézbesítőjárásokban ismét lesz szombati munkavégzés, továbbá egyes posták – szintén indokolt esetben – hosszabb nyitva tartással állnak az ügyfelek rendelkezésére.

Az április 30-án feladott küldemények kézbesítésére – tekintettel a hosszú hétvégére – május 4-től kerül sor. A jogszabályi előírások alapján, az ajánlott-tértivevényes levelek esetében a Magyar Postának a levél felvételét követő harmadik munkanapig kell a küldemények 85 százalékának, a feladást követő ötödik munkanapig pedig a küldemények 97 százalékának kézbesítését megkísérelnie. Amennyiben a levelet nem sikerül háznál, vagyis a címzés helyén kézbesíteni, akkor a kézbesítési kísérlet napját követően 10 munkanapig a posta a címhez tartozó illetékes letéti postán tartja a küldeményt. Ha a címzett ezt követően sem jelentkezik a küldeményért, akkor a posta visszaküldi a levelet a feladónak.

Magyar Posta Zrt.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Kapcsolódó szolgáltatások