Újabb díjakat nyert a magyar bélyeg!

Jeszenszky János és Széchenyi István tiszteletére kiadott alkalmi bélyegek a díjazottak között

A Magyar Posta a Szlovák és a Cseh Postával közösen 2. helyezést ért el a 13. alkalommal meghirdetett Grands Prix de l’Art Philatélique Belge et Européen (Belga és Európai Filatéliai Művészeti Nagydíj) versenyen a metszet nyomdatechnológiával készült bélyegek között a 2016-ban kiadott 450 éve született Jeszenszky János elnevezésű szelvényes bélyeggel. Jeszenkszy 450 bélyegA díjazott filatéliai termékeket 24 uniós ország metszet bélyegei közül választották ki. Az 1. helyezést a Spanyol Posta a világörökség részét képező Salamanca város látképét ábrázoló bélyegei, a 3. helyezést pedig az Olasz Posta a palermói Politeama Színházat bélyegen bemutató kiadványa érdemelte ki.

A 450 éve született Jeszenszky János alkalmi szelvényes bélyeg Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia közös bélyegeként jelent meg. Csehország, Magyarország és Szlovákia az említett bélyeget metszet technikával a Prágai Posta és Értékpapír Nyomdában gyártatta. A postabélyeget és a hozzá kapcsolódó szelvény kreatív tervét Lucas Kilian német grafikus 1618-ban készült motívuma alapján Rostoka László(Vladislav Rostoka) képzőművész, metszetét pedig František Horniak metszőművész alkotta.

Széchenyi_bg_smallA Magyar Posta a 47. Asiago International Award (Asiago Nemzetközi Díj) filatéliai művészeti versenyen a Vicenzai Olimpiai Akadémia különdíját nyerte el a Széchenyi István születésének 225. évfordulója tiszteletére 2016-ban kiadott alkalmi bélyegével.

Az elért eredmény azért is különlegesnek számít, mert az olasz köztársasági elnök védnökségével megrendezett egyik legrangosabb európai megméretést a bélyegtervek Oszkár-díjának is tartják.

A díjazott bélyeg ifj. Szunyoghy András tervei alapján a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült és Széchenyi István által vállalt egyik fontos feladatból, a Duna-szabályozásból merített ihletet: a „legnagyobb magyar” portréjának stilizált bemutatásához a művész a folyó térképészeti ábrázolását is felhasználta, mely különleges ötletet a zsűri különdíjjal jutalmazta.

Magyar bélyeg eddig négyszer kapott díjat Asiagoban: először 1976-ban a Zombory Éva tervezte Környezetvédelem bélyegsorozat, majd 1988-ban Kass János Szocfilex bélyegblokkját tüntették ki. 2006-ban Forgács Miklós Hulladék forradalom a tiszta környezetért bélyege különdíjat nyert, az eddigi elismerések sorát pedig 2012-ben Feke Arnold és Kara György Titanic-katasztrófa centenáriumára megjelent bélyegkülönlegessége zárta.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon