HUNFILA 2019 BUDAPEST Nemzetközi                  Bélyegkiállítás

A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége (MABÉOSZ) a 92.                                  Bélyegnap alkalmából

                                                            HUNFILA 2019 BUDAPEST

                     elnevezéssel, október 4-6. között nemzetközi bélyegkiállítást rendez Budapesten.

Hunfila_FIP logok

Ez év legrangosabb hazai filatéliai eseményét a MABÉOSZ a Magyar Honvédség Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatóság (Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ) társrendezésében, a Fédération Internationale de Philatélie (FIP) szponzorálásával, a Magyar Posta Zrt. támogatásával, a Federation of European Philatelic Associations (FEPA) elismerésével szervezi.

A kiállítás helyszíne a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ patinás épületegyüttese, ami 2017-ben már egy nagysikerű kiállításnakk adott otthont az első magyar bélyeg, az 1867. évi kiadás megjelenése 150. évfordulója alkalmából (1. kép).

A kiállítás emléket állít a világ első hivatalos postai levelezőlapja megjelenése 150. évfordulójának is (2. ábra). Ebben kiemelkedő szerepe volt Gervay Mihálynak, az első magyar posta-főigazgatónak, aki 200 évvel ezelőtt született. Neki is köszönhető, hogy a világ első postai -egyben benyomott bélyegképű díjjegyes- levelezőlapja 1869. október 1-jén az Osztrák-Magyar Monarchiából indult útnak.

Meghívás kapott a rendezvényre Ausztria, Németország, Szlovénia, Horvátország, Olaszország, Svájc, mint az Alpok Adria Munkaközösség tagországainak, ill. Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Románia, Portugália nemzeti szövetségei, továbbá a korábbi HUNFILA kiállítások gyakorlatának megfelelően az ARGE Ungarn e.V. és a Hungarian Philatelic Society in Great Britain (HPS-GB) kiállítói is. Így összességében 13 nemzet és további két nemzetközi filatélia szervezet kapott meghívást. A HUNFILA 2019 BUDAPEST Nemzetközi Bélyegkiállítás nemzeti I. rangú kiállítás nemzetközi részvétellel. A versenyosztályban bemutatott gyűjteményeket nemzetközi bíráló bizottság értékeli, amelynek tagjai között megfelelő számban közreműködnek FIP akkreditált zsűritagok.

A kiállításon a legjobb hazai témájú gyűjtemény kiállítója a HUNFILA 2019 Nemzeti Nagydíját, a legeredményesebb külföldi tárgyú gyűjtemény kiállítója pedig a HUNFILA 2019 Nemzetközi Nagydíját nyeri el. A kiállításra a Magyar Posta bélyegblokkot és 2 címletű bélyegsort bocsát forgalomba a megnyitó napján, október 4-én, ill. a kiállítás teljes ideje alatt alkalmi postahivatalt működtet, mindhárom napon más alkalmi bélyegzőt alkalmazva.

A kiállításra látogatókat gazdag program várja. Október 5-én, szombaton a gyerekek veszik birtokba a kiállítás termeit. Délelőtt az „Ifjúság Napja” keretében vetélkedőn vesznek részt, ill. tárlatvezetés keretében ismerkedhetnek a kiállított gyűjteményekkel. Délután a felnőttek szakmai előadásaira kerül sor, ezek között helyet kap egy megemlékezés a világ első postai levelezőlapjáról is. A vendégek mindezek mellett megtekinthetik a világhírű budapesti Bélyegmúzeumot, ahol két időszakos kiállítás dokumentumaiban is gyönyörködhetnek, az egyikben az évfordulós világelső postai levelezőlapok eddig együtt soha nem látott 270 darabot kitevő kollekcióját tekinthetik meg a számos világritkaságot felvonultató -a tárlókon is látható- múzeumi anyag mellett.

A kiállítás zárónapján, október 6-án ünneplik a magyar bélyeggyűjtők a 92. Bélyegnapot. Megemlékezésekre, köszöntőkre, majd az aktivisták kitüntetéseinek átadására kerül sor. A háromnapos seregszemlét a HUNFILA 2019 Nemzetközi Bélyegkiállítás eredményhirdetése zárja, a legeredményesebb kiállítóknak járó különdíjak átadásával.

Budapest várja október első napjaiban nem csak bélyeggyűjtés szerelmeseit, hanem a csodálatos főváros nevezetességeire, panorámájára kíváncsi látogatókat, turistákat is.

A kiállítással kapcsolatos részletes információkat az érdeklődők a MABEOSZ honlapján kísérhetik figyelemmel.

Glatz Istvána HUNFILA 2019 szervezőbizottságának elnöke
e-mail: titkarsag@mabeosz.hu

Kapcsolódó szolgáltatások ikon