EUROPA-bélyeg szavazás

Az EUROPA-bélyegek a világ legjobban gyűjtött és legnépszerűbb bélyegei közé tartoznak. Az Európai Postaüzemeltetők Egyesületének (PostEurop) tagjai minden évben választanak egy témát választanak, és ennek megfelelő a nemzeti sajátosságaiknak megfelelő bélyegeket bocsátanak ki a PostEurop által védjegyzett EUROPA-logóval ellátva.

2022_EUROPA_belyeg

A 2022. évi EUROPA-bélyegek közös témája a „Történetek és mítoszok”. A gyűjtők és a filatélia szerelmesei az idei EUROPA-bélyegeken keresztül felfedezhetik az európai kultúra néhány ikonikus történetét.
A természetfeletti, isteni és emberfeletti dolgokhoz kapcsolódó mítoszok alapvető szerepet játszottak Európa kultúrájának és vallási hiedelmeinek alakításában. A "mítosz" szó a görög "μυθος=müthosz" szóból származik, amelynek jelentése elbeszélés, üzenet, történet és fikció. A mítoszok bemutatják a legendás múltat, megmagyarázzák a világ és az ember eredetét. Ily módon az ókori görögök és rómaiak, valamint az északi, német, szláv népek mitológiája, majd a keresztény kultúra és a népmesék a mi európai civilizációnk gyökereivé váltak. A történeteket megszemélyesített hangulati jelenségek, legendás személyek, karakterek, szimbolikus és allegorikus lények jelenítik meg.

A Magyar Posta A fehér ló mondájáról bocsátott ki 2x2 bélyegképet tartalmazó kisívet 2022. május 2-án, és – a szabályoknak megfelelően – ennek egyik bélyegképét nevezte a versenyre. A bélyegújdonság Benedek Imre grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült.

A honfoglalás környékén született mondák egyike, amely a haza földjének megszerzéséről szól, és évszázadokon át szájhagyomány útján maradt fenn, míg lejegyezték. A fehér ló mondáját Anonymus is beleszőtte történeti munkájába, de szó esik róla a Budai és a Dubnici Krónikában is. A legteljesebb történetet a 14. század végén írt Képes krónika őrzi.

Ismét internetes közönségszavazáson dől el, hogy melyik ország EUROPA-bélyege a legszebb. A PostEurop honlapján 2022. szeptember 9-ig lehet leadni a szavazatokat:

PostEurop szavazás

Köszönjük a korábbi években leadott szavazatokat és kérjük, idén is támogassa a magyar bélyeget!

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Kapcsolódó dokumentumok