Magyar Bélyegek 2021

A Magyar Posta 2021. évi alkalmi bélyegei a hagyományokhoz hűen ismételten jeles eseményekre, évfordulókra hívják fel a figyelmet, és természetesen folytatódnak a gyűjtők által kedvelt sorozatok is.

Bélyeg 2021 kép

Születési évfordulójuk centenáriuma alkalmából Jancsó Miklós kétszeres Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes és kiváló művész, Pilinszky János Baumgarten-díjas, József Attila-díjas és Kossuth-díjas költő, valamint Romhányi József író, költő, műfordító, érdemes művész kaptak helyet a jövő évi kibocsátási programban. Születésének 550. évfordulója alkalmából bélyeg jelenik meg a magyar származású bajor festő, grafikus, könyvkiadó és művészetelméleti író, idősebb Ajtósi Albert aranyműves fia, ifjabb Albrecht Ajtósi Dürer tiszteletére, akit a korai reformáció Bajorországának egyik legkiemelkedőbb művészének, a német reneszánsz legismertebb képviselőjének tartanak hazájában és külföldön egyaránt.

Kiemelkedő hazai évfordulók közül a soproni népszavazás 100 évfordulóján, Sopron a leghűségesebb város témában készül bélyegblokk. Nemzetközi vonatkozásban a tervek szerint közös bélyegkiadásra kerül sor a cseh, a lengyel és a szlovák postaigazgatással a Visegrádi Csoport alapításának 30. évfordulóján.

2021. szeptember 25. és október 14. között kerül sor Budapesten az EGY A TERMÉSZETTEL – Vadászati és Természeti Világkiállítás, Magyarország 2021 nemzetközi központi kiállításra, amely a tervek szerint a legmodernebb technikai eszközöket (AR, VR, 5G stb.) felvonultató és alkalmazó kiállításként fogja várni az érdeklődőket. Az esemény köszöntésére alkalmi bélyegblokkot és bélyegsort ad ki a Magyar Posta.

Az Európai Postaüzemeltetők Egyesülete (PostEurop) évente kínál lehetőséget tagjainak arra, hogy közös témakörben úgynevezett EUROPA bélyeget bocsássanak ki. 2021-ben a védett hazai vadállatok témakör lesz a középpontban. Bízunk benne, hogy a várhatóan meghirdetésre kerülő bélyegszépségversenyen ismét számíthatunk majd a támogató szavazatokra!

Újabb kisívvel bővül a 2018-ban megkezdett Kastélyok, várak Magyarországon sorozat, illetve a borsi Rákóczi-kastély felújításának köszöntésére jelenik meg alkalmi bélyeg. Folytatódik a Tájak, városok című filatéliai sorozat is, melynek részeként ezúttal Balatonfüred, Csorna, Győr és Nagyatád mutatkozik be. A 2020-as sikerre való tekintettel folytatódik a magyar rockklasszikusok sorozat is.

Mint bizonyára tapasztalták, nem hagyta nyom nélkül a Magyar Posta bélyegkibocsátási programját sem a 2020. évi világjárvány és annak következményei. A 2020-ra tervezett, de a járványügyi helyzet miatt 2021-re halasztott sportesemények közül a tervek szerint a Tokiói Olimpiai Játékok, az UEFA EURO Labdarúgó-Európa-bajnokság és a 35. LEN Vizes-Európa-bajnokság tiszteletére jelenik meg bélyeg. A Nemzetközi Lovas Szövetség döntése alapján 2021-ben Magyarországon kerül megrendezésre a Négyesfogathajtó-Európa-Bajnokság, melyet alkalmi bélyeg örökít meg.

Vallásos témában egy-egy bélyeg kerül forgalomba a premontrei rend alapításának 900. és a magyarországi domonkos rend alapításának 800. évfordulója alkalmából. Továbbá bélyegblokk köszönti – a szintén 2020-ra tervezett, de a pandémia miatt végül 2021. szeptember 5-12. közötti időpontra halasztott – budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, amely egy világméretű ünnepségsorozat az Eucharisztia megismerésének és tiszteletének elmélyítésére, és amelynek célja Krisztus ünneplése az Oltáriszentségben.

A 94. Bélyegnap eseményei tiszteletére a hagyományosan kétcímletű bélyegsorozat és a szervezett hazai bélyeggyűjtés támogatására feláras bélyegblokk kerül forgalomba. A magyarországi bélyeggyártás 150. évfordulója tiszteletére bélyegblokk, míg a 2022-re tervezett HUNFILEX nemzetközi bélyegkiállítás támogatására és népszerűsítésére feláras bélyegsorozat jelenik meg.

Az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatását szolgáló feláras kisív jövőre a neves francia író és költő, a népszerűségét állatmeséinek köszönhető Jean de La Fontaine születésének 400. évfordulója tiszteletére jelenik meg. Az ifjúság számára újabb taggal bővül a Mesehősök sorozat, ami 2019-ben kedvenc egyfejű sárkányunkat, Süsüt, majd 2020-ban a macskák rémét, Frakkot mutatta be. A 2021-es bélyegblokk középpontjában a tervek szerint egy harmadik klasszikus és közkedvelt magyar mese szereplői fognak állni, de ez maradjon még meglepetés.

2021 a kínai horoszkópban a bivaly éve, melyet – a már kialakult gyakorlat szerint ezúttal is – kétszer két bélyegképet tartalmazó kisív fog köszönteni. Flóra és fauna témában 2021-ben egy bélyegblokkal a beporzó rovarok fontosságára hívjuk fel a figyelmet, illetve a tevékenységükkel többek között veszélyeztetett fajok fennmaradásáért és így a biológiai sokféleség fenntartásáért dolgozó néhány magyarországi arborétum bemutatására is sor kerül.

A már megszokott húsvét és karácsony forgalmi bélyegtémák mellett újabb címletekkel bővül a Postamúzeum gyűjteményének féltett kincseit bemutató, Postatörténet elnevezésű, öntapadós formátumban megjelenő általános forgalmi bélyegsorozat.

A változtatás jogát fenntartjuk!