Magyar Bélyegek 2019

A Magyar Posta 2019. évi alkalmi bélyegei a hagyományokhoz hűen jeles évfordulókra, eseményekre emlékeztetnek majd, emellett a tématerv összeállításakor fontos szempont volt a gyűjtők által kedvelt sorozatok folytatása is.

Bélyeg 2019 kép

Jeles személyiségek közül Eötvös Loránd, Mahátma Gandhi és Sir Edmund Hillary kaptak helyet a 2019-es kibocsátási programban.
Születésük centenáriuma alkalmából a Jeles magyar előadóművészek sorozat Bessenyei Ferenc, Gábor Miklós és Komlós Juci tiszteletére megjelenő bélyeggel bővül.

Kiemelkedő hazai évfordulók közül a magyar színes televíziózás indulásának 50., illetve hazánk legrégebbi, még ma is működő tudományos kutatóintézetének, a Magyar Királyi Földtani Intézet alapításának 150. évfordulója szolgáltat alapot bélyeg kiadására. A postatörténeti évfordulók közül a világ első hivatalos postai levelezőlapjának 150 évvel ezelőtti kiadása, valamint Gervay Mihály születésének kétszázadik évfordulója megörökítése várható egy közös bélyegblokkon. A két téma összekapcsolásának alapja, hogy Gervay Mihály 21 éven át a függetlenné vált magyar posta első országos posta-főigazgatója volt és számos vívmánya közül, a postai levelezőlap elterjesztőjeként is jegyzik.

Nemzetközi vonatkozású évfordulók közül a holdra szállás 50., míg a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének és a Dmitrij Ivanovics Mengyelejev féle periódusos rendszer megalkotásának 150. évfordulója tiszteletére jelenik meg bélyeg.

Az Interparlamentáris Unió szuverén államok parlamentjeinek szövetsége Magyarország részvételével 1889-ben alakult meg Párizsban. A háború előtti években a megbékélés ügyén fáradozott, szorgalmazta az általános leszerelést és célul tűzte ki az egyes államok bel- és külpolitikai demokratizálását. A háború és a békekötések után a kisebbségi kérdés vált egyik alapvető feladatává. Az alapítás 130. évfordulója tiszteletére bélyegblokk kerül forgalomba.

Művészeti témakörben a Szépművészeti Múzeum megújult Román Csarnokát bélyegblokk mutatja be, valamint folytatódik a Seuso-kincs témakörének feldolgozása, mely a tervek szerint méltó folytatása lesz a 2014-ben megjelent első kiadásnak.

Vallás témában bővül a magyar szentek és boldogok tematikájú bélyegek sora: az 1619. szeptember 7-én mártírhalált halt három kassai vértanú, Pongrácz István, Grodecz Menyhért és Kőrösi Márk jelennek meg a bélyegblokk címletein, akiket a városba bevonuló Rákóczi György hajdúi gyilkoltak meg katolikus hitük miatt.

Történelmi tematikában egy jelentős mérföldkövet, a rendszerváltást örökíti meg egy bélyegkisív. A keleti tömb országai 1989-től egymás után szabadultak fel a külső és belső elnyomás alól. Jövőre lesz harminc esztendeje a demokratikus átalakulás megindulásának.

A Szigetvárért életét feláldozó várkapitány halálának 450. évfordulója, a Zrínyi-emlékév ihlette a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program elnevezését. A Zrínyi 2026 – Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program témában tervezett bélyegblokk a honvédelemhez kapcsolódó járműveket és technikai eszközöket dolgozza fel.

A 92. Bélyegnap – HUNFILA 2019 eseményeinek a budapesti Stefánia Palota ad otthont 2019. október 4-6. között. Az esemény tematikáját az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulója adja. Ehhez kapcsolódóan immár hagyományosan kétcímletű bélyegsorozat, a szervezett hazai bélyeggyűjtés támogatására pedig feláras bélyegblokk kerül forgalomba.

Az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatását szolgáló feláras kisív 2019-ben Jules Verne Nemo kapitányát dolgozza fel. Az ifjúság számára egy bélyegblokkal is készülünk, amelynek középpontjában a tervek szerint egy klasszikus magyar mesehős fog állni, akinek személye még nem publikus. 2019 a kínai horoszkópban a disznó éve, melyet – a már kialakult gyakorlat szerint ezúttal is – kétszer két bélyegképet tartalmazó kisív fog köszönteni. Állatvilág témában munkakutyákat bemutató kisív várható, míg növényvilágunk tekintetében az év szőlőfajtája kerül bélyegre.

Az Európai Postaüzemeltetők Egyesülete évente kínál lehetőséget tagjainak arra, hogy közös témakörben úgynevezett EUROPA bélyeget bocsássanak ki. 2019-ben a nemzeti madarak témakör lesz a középpontban. Bízunk benne, hogy a várhatóan idén is meghirdetendő bélyegszépségversenyen ismét számíthatunk majd a támogató szavazatokra!

Folytatódik a 2018-ban megkezdett Kastélyok, várak, és Tájak, városok című filatéliai sorozat is. Utóbbi esetében várossá nyilvánításának ötvenedik évfordulója kapcsán ezúttal Kapuvár és Mátészalka mutatkozik be.

Sport témakörben is lesz bélyegmegjelenés: a budapesti öttusa-világbajnokság és a Szegedre tervezett kajak-kenu-világbajnokság kapott helyet a 2019-es bélyeg kibocsátási programban.

A már megszokott húsvét és karácsony forgalmi bélyegtémák mellett idén újabb címletekkel bővül a Postamúzeum gyűjteményének féltett kincseit bemutató, Postatörténet elnevezésű, öntapadós formátumban megjelenő általános forgalmi bélyegsorozat.

Alkalmi bélyegként a Magyar Posta 17 bélyeg, 9 blokk és 6 kisív kibocsátását tervezi, melyek között két feláras kiadvány várható. Ezek a hagyományok szerint a hazai szervezett bélyeggyűjtést, illetve az ifjúsági bélyeggyűjtés népszerűsítését támogatják majd. A forgalmi bélyegek címletszámát a Magyar Posta bérmentesítési forgalmi igénye alapján határozzuk meg.

A változtatás jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Ismertető és megrendelőlap