Bélyeg 2018

A Magyar Posta 2018. évi alkalmi bélyegei hagyományosan a magyar kultúrtörténethez kapcsolódó jeles évfordulókra és eseményekre összpontosítanak.

Bélyeg 2018 fedőkép

Jeles magyarok témakörben, születésének bicentenáriumán bélyeg köszönti az „anyák megmentőjét”, Semmelweis Ignác orvost.
A Magyar Államvasutak Zrt. jogelődjét 1868-ban alapították. A 150. évforduló tiszteletére bélyegblokk köszönti a vasúttársaságot.
A mosonmagyaróvári Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság és Élelmiszertudományi Karát 1818-ban alapították.
A bicentenárium köszöntéseként és a korábbi évfordulós bélyegek folytatásaként alkalmi bélyeget bocsát ki a Magyar Posta.
A zenekedvelők bélyegkisívre készülhetnek abból az alkalomból, hogy 100 éve mutatták be A kékszakállú herceg vára című operát. Jeles, külföldi alkotóművészek közül, születésük centenáriuma alkalmából bélyeg köszönti Leonard Bernstein amerikai zeneszerző és karmestert, illetve Ingmar Bergman svéd filmrendezőt, a modern filmművészet egyik legnagyobb hatású egyéniségét.
Vallás témában bélyeggel köszöntjük a vallásszabadság szempontjából mérföldkőnek számító, 450 évvel ezelőtti tordai országgyűlést. Folytatódik a magyar szentek és boldogok tematika feldolgozása is. A tervek szerint a zoborhegyi remeték és életrajzírójuk: Szent Zoerard-András, Szent Benedek és Boldog Mór jelennek meg ezúttal a bélyegkisív címletein.
Történelmi tematikában 1956 cigány hőseit bélyegkisív, míg a Szent István csatahajó elsüllyesztésének, illetve az első világháború lezárásának 100. évfordulóját bélyegblokk örökíti meg.
A 91. Bélyegnap eseményeinek 2018-ban Nagykőrös ad otthont. Ehhez kapcsolódóan immár hagyományosan kétcímletű bélyegsorozat, a szervezett hazai bélyeggyűjtés támogatására pedig feláras bélyegblokk kerül forgalomba.
Az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatását szolgáló Égi tünemények elnevezésű feláras kisív jövőre az aktuális csillagászati jelenségek témakörét dolgozza fel. Az ifjúság számára újabb kisívvel is készülünk, amelynek középpontjában a letűnt korok állatai, a dinoszauruszok állnak.2018 a kínai horoszkópban a kutya éve, melyet – a már kialakult gyakorlat szerint ezúttal is – kétszer két bélyegképet tartalmazó kisív fog köszönteni. Állatvilág témában veszélyeztetett állatokat bemutató bélyegsorozat várható, míg növényvilágunk tekintetében az év gyógynövénye, a valódi levendula kerül bélyegblokkra.
Az Európai Postaüzemeltetők Egyesülete évente kínál lehetőséget tagjainak arra, hogy közös témakörben úgynevezett EUROPA bélyeget bocsássanak ki. 2018-ban a hidak témaköre kerül feldolgozásra. Bízunk benne, hogy lesz jövőre is ehhez kapcsolódó bélyegszépségverseny, ahol számítunk a támogató szavazatokra.
Folytatódik a viselettörténet, valamint a magyar múzeumok kincseit feldolgozó filatéliai bélyegkisív-sorozat is. Utóbbi esetében ezúttal a nyíregyházi Jósa András Múzeum és a pápai Kékfestő Múzeum néhány féltett kincse mutatkozik be.
Két új sorozat is indul 2018-ban. Elkezdődik a hazai kastélyok, várak bélyegkisíven történő feldolgozása, illetve a tájak, városok témakör megvalósítása. Utóbbi esetében várossá nyilvánításuk 50. évfordulója alkalmából Sárospatak, Sárvár és Siófok egy-egy látványossága kerül bélyegcímletre.
Sport témakörben bélyeg köszönti a téli olimpiát és a labdarúgó-világbajnokságot.
A Postcrossing elnevezésű, nemzetközi képeslapküldő mozgalom nemcsak világszerte, hanem Magyarországon is egyre népszerűbb, éppen ezért a Magyar Posta is bélyegre viszi, hogy ne csak a képeslapok csereberéjén, hanem a bélyegeken keresztül is közvetíteni tudjuk kulturális értékeinket.
A már megszokott húsvét és karácsony forgalmi bélyegtémák mellett jövőre újabb címletekkel bővül a Postatörténet elnevezésű bélyegsorozat. Forgalmi igény esetén további címletek megjelenése az üdvözletek és a védett hazai virágok tematikában várható.

Az alkalmi bélyegek körében 2018-ban a Magyar Posta 19 bélyeg, 5 blokk és 9 kisív kibocsátását tervezi. A várható éves össznévérték 19.050 forint, mely 450 forint összegű felárat foglal magába. Ebből 300 forint a hazai szervezett bélyeggyűjtést, 150 forint pedig az ifjúsági bélyeggyűjtés népszerűsítését támogatja majd. A forgalmi bélyegek címletszáma a Magyar Posta bérmentesítési forgalmi igénye alapján kerül meghatározásra.

A változtatás jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Ismertető és megrendelőlap