BÉLYEG 2015

Bélyeg 2015 borító

A Magyar Posta 2015. évi alkalmi bélyegei hagyományosan a magyar kultúrtörténethez kapcsolódó jeles évfordulókra, illetve nemzetközi események magyar vonatkozásaira emlékeztetnek majd. A tématerv összeállításakor fontos szempont volt a hazai és a külföldi gyűjtők által kedvelt sorozatok folytatása is. 2015-ben huszonhárom alkalmi bélyeg, négy alkalmi blokk és öt alkalmi kisív kibocsátása várható.

Születésének százötvenedik évfordulója alkalmából bélyegblokkal köszöntjük Róth Miksa üvegfestő és mozaik művészt. A huszadik század legnagyobb tudósaként számon tartott Albert Einstein elméleti fizikus munkássága, illetve a magyar bélyegkibocsátásban történő megörökítése céljával alkalmi bélyeg kibocsátására kerül sor 2015-ben.

Születése centenáriuma alkalmából a Magyar előadóművészek sorozatban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje és posztumusz Magyar Örökség díjjal kitüntetett Szeleczky Zita színésznő jelenik meg bélyegen. A nemzetközi művészvilágból Edith Piaf francia sanzonénekesnő, -szerző, színésznő, valamint Frank Sinatra nyolcszoros Grammy-, háromszoros Oscar- és többszörös Golden Globe-díjas amerikai énekes, színész születésének 100. évfordulója révén kerül forgalomba bélyeg.

A magyar kultúrtörténet jeles évfordulói közül ezúttal Katona József kétszáz éves tragédiáját, a Bánk Bánt, illetve Kálmán Imre száz évvel ezelőtt készült Csárdáskirálynő című operettjét örökíti meg egy-egy postabélyeg.

A Bélyegnaphoz kapcsolódóan immár hagyományosan kétcímletű bélyegsorozat, a szervezett hazai bélyeggyűjtés támogatására pedig feláras bélyegblokk kerül forgalomba. Az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatását szolgáló feláras blokk jövőre Fazekas Mihály: Lúdas Matyi c. művét dolgozza fel.

2015 a kínai horoszkópban a Kecske éve, melyet reprezentatív bélyegkisív fog köszönteni. A Magyarország állatvilága kétcímletű sor és blokk bélyegképein a 2015. január 15-18. között Budapesten megrendezésre kerülő 34. Postagalamb Olimpia téma kerül feldolgozásra. Virágok témakörben két címlet jelenik meg a több mint 180 éves műemlék- és természetvédelem alatt álló Vácrátóti Botanikus Kert gyűjteménye alapján.

Folytatódnak az Országház részleteit valamint a Magyar szentek és boldogok tematikát feldolgozó exkluzív filatéliai bélyegkisív-sorozatok.

150 éves évfordulója alkalmából a Vigadó és a Magyar Tudományos Akadémia épülete bélyegképen történő megörökítése várható 2015-ben.

A magyar múzeumok kincsei közül a magyar régészet atyjaként közismert Rómer Flóris születésének kétszázadik évfordulója alkalmából a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, illetve a Zsolnay-gyár alapításának 150. évfordulója alkalmából a pécsi Janus Pannonius Múzeum Zsolnay-gyűjteménye jelenik meg bélyegen.

Az Európai Postaüzemeltetők Egyesülete évente lehetőséget kínál tagjainak arra, hogy közös témakörben úgynevezett EUROPA bélyeget bocsássanak ki. A tagországok jövőre a régi játékok tematikát dolgozzák fel.

A 2015. évi sportesemények közül bélyeg köszönti a Magyarország-Románia által közösen megrendezésre kerülő Női Kosárlabda Európa-bajnokságot, valamint bélyeg örökíti meg az Újpesti Torna Egylet alapításának 130. évfordulóját is.

Közlekedés témakörben az M62-es mozdony félévszázados, valamint az első budapesti autóbusz egy évszázados forgalomba állásának évfordulóját ünnepeljük alkalmi bélyeggel. Az ifjúság számára Űrkutatás tematikában jelenik meg bélyegkisív.

Az ENSZ égisze alatt 2015. március 14-18. között Japánban kerül megrendezésre a Harmadik Katasztrófakockázat-csökkentési Világkonferencia. Az Egyetemes Postaegyesület felhívására az eseményt a Magyar Posta bélyeg kibocsátással köszönti.

Az UNICEF Magyar Bizottsága alapításának 40. évfordulója alkalmából forgalmi bélyeg kerül a postákra, illetve a Kárpát-medence értékei témában új bélyegsorozat indul. A már megszokott Húsvét, Karácsony, Bútortörténet valamint Védett hazai virágok témák igény esetén természetesen jövőre is sorra kerülnek.

Az alkalmi bélyegek körében 2015-ben a Magyar Posta 23 bélyeg, 4 blokk és 5 kisív kibocsátását tervezi. A várható éves össznévérték 15.400 forint lesz, mely 450 forint összegű felárral egészül még ki. Ebből 300 forint a hazai szervezett bélyeggyűjtést, 150 forint pedig az ifjúsági bélyeggyűjtés népszerűsítését támogatja majd. A forgalmi bélyegek címletszáma a Magyar Posta jövő évi bérmentesítési forgalmi igénye alapján kerül meghatározásra.

Alkalmi bélyegek 2015

Kibocsátási időpont Téma Bélyeg Blokk Kisív Feláras blokk
január 15. Magyarország állatvilága: 34. Postagalamb Olimpia, Budapest 2 1    
február 19. Kínai horoszkóp: 2015, a Kecske éve     1  
február 19. 3. Katasztrófacsökkentési Világkonferencia 1      
március 5. 200 éve írta meg Katona József a Bánk bánt 1      
március 5. 100 éve mutatták be Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjét 1      
március 24. Ifjúságért 2015: Fazekas Mihály: Lúdas Matyi       1
április 10. Magyar előadóművészek: 100 éve született Szeleczky Zita színésznő 1      
április 10. 50 éve állt forgalomba az első M62-es mozdony Magyarországon 1      
április 10. 100 éve indult el az első autóbusz Budapesten 1      
május 8. EUROPA 2015: Régi játékok     1  
május 8. 100 éve született Edith Piaf énekesnő 1      
május 8. 100 éve született Frank Sinatra énekes, táncos 1      
június 4. Női Kosárlabda Európa-bajnokság, Magyarország-Románia 1      
június 4. 150 éve született Róth Miksa üvegfestő, mozaik művész   1    
június 15. 130 éves az Újpesti Torna Egylet 1      
Bélyegnapon 88. Bélyegnap 2     1
július 3. Magyar múzeumok kincsei: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Győr (200 éve született Rómer Flóris); Janus Pannonius Múzeum, Pécs (Zsolnay Vilmos 150 éve alapította meg porcelángyárát) 2      
július 3. 150 éves a Pesti Vigadó épülete 1      
augusztus 7. Magyar szentek és boldogok III.     1  
augusztus 7. Virágok: Vácrátóti Botanikus Kert 2      
szeptember 7. 50 évvel ezelőtt volt az első szovjet és amerikai űrséta valamint az első távközlési műhold fellövése     1  
szeptember 7. 100 éve fogalmazta meg Albert Einstein az általános relativitáselméletet 1      
október 2. Művészetek 2015: Az Országház     1  
november 10. 150 éve avatták fel az Magyar Tudományos Akadémia épületét 1      
  Tartalék, előre nem látható rendkívüli eseményekre 2      
           

Forgalmi bélyegek 2015

                                                                                                                                                                 Téma
40 éves az UNICEF Magyar Bizottsága
Bútortörténet
Hungarikumok
Húsvét
Idegenforgalom
Jókívánságok, üdvözletek·
Karácsony
Kárpát-medence értékei
Magyar népművészet
Védett hazai virágok
   

Letölthető tájékoztató és űrlap