palyakezdo-banner-1920x400px

Új onboarding program a Magyar Postánál

Welcome Time Program néven újult meg július 1-től az onboarding program a Magyar Postánál. Az újonnan belépő munkavállalók beillesztésére kialakított komplex program hatékonyan támogatja a belépők tájékozódását, ugyanakkor az őket fogadó munkatársak és vezetők számára is hathatós segítséget nyújt.

2022. augusztus 22.

Minden kezdet nehéz. Az általános vélekedés különösen igaz egy új munkahelyen való elhelyezkedésre, főleg akkor, ha a munkahely olyan giga szervezet, mint a Magyar Posta. Az országos hálózattal, hierarchiával, rengeteg kollégával és sokrétű tevékenységgel rendelkező vállalatot nem könnyű átlátni, pedig mind az újonnan belépő munkavállaló mind pedig a munkaadó számára fontos, hogy ez minél előbb megtörténjen, és az új kolléga minél előbb otthonosan mozogjon a rendszerben.

A beilleszkedési folyamatot igyekszik felgyorsítani és hatékonyabbá tenni, a fluktuációt kívánja csökkenteni a Posta újonnan fejlesztett onboarding programja, amely július 1-től váltja fel a korábbi folyamatot.

Az új belépő számára elektronikusan hozzáférhető, könnyen áttekinthető, modern tájékoztató rendszer a Társaságot nemcsak részletesen, de vizuálisan is élvezhető formában mutatja be, figyelve arra, hogy a rengeteg új információ az újonnan belépők számára fogyasztható és követhető legyen. A program a motivációról is gondoskodik: az egyhónapos kurzus során a munkavállalót rendszeresen érkező emlékeztető e-mailek ösztönözik a program elvégzésére, az ismeretanyag feldolgozására. A kurzus a Posta online edukációs rendszerében elérhető kvízzel zárul, így mind a munkavállaló mind a felettese képbe kerül, hogy mennyire sikerült a vállalati ismereteket elsajátítani.

A program ugyanakkor nemcsak az újonnan belépőt, hanem annak vezetőjét is nagyban támogatja. Több olyan elem is van, amely a vezető és a befogadó közeg számára ad támogatást. A végrehajtási területen dolgozók számára a Welcome Time programon belül az Iránytű elnevezésű modul segít. A vezető ennek a modulnak a révén személyes oktatás formájában pontosan azt és annyi információt ad át a vállalatról, ami szükséges, és mindezt megfelelő, feldolgozható formában teszi. Az úgynevezett Tájoló program pedig az irányítási területre belépő új munkavállalóknak szól, akiknek a különböző szakterületek vezetői jelenléti oktatás során mondják el, hogy mit érdemes első körben tudni a társaságról.
Az új keretrendszer állandó és változó moduljai így biztosítják, hogy az újonnan belépő az általános információkon túl egyénre szabott, szakmai fókuszok alapján kiegészített tudást kapjon. A modulokat a program tervezői osztályvezetői szintig dolgozták ki, de lehetőség van arra is, hogy osztályvezetői szint felett, a felsővezetők számára egyénileg válasszák ki az elvégzendő részeket a szakemberek.

A beilleszkedési program biztos alapokon áll a Postánál, a betanításról szóló szabályozás pontosan lefekteti, hogy kinek mi a feladata a vállalatnál az új belépővel kapcsolatban, nagyobb felelősségvállalásra kötelezve ezáltal az újonnan belépő közvetlen környezetét.

A program állandó fejlesztés alatt van: a most befejeződött első ütemben az elektronikus hozzáféréssel rendelkező új munkavállalók számára került kidolgozásra, de elkezdődött a program testreszabása az e-mail-címmel és IT-hozzáféréssel nem rendelkező munkatársak számára is.