Kutya-1920x400px

Miért utálják a kutyák a postásokat?

Az ausztrál posta közleménye szerint napi 5 kutyatámadás történik, és ezek közt sok súlyos sérülésekkel, hosszan tartó lelki traumával jár. A növekvő támadások miatt összefoglalták, miért is olyan gyakoriak az esetek, és mit tehetünk, ha bajba kerültünk?

2022.május 10.

Az ausztráliai Adelaide-i Egyetem két, társállatok viselkedésével, kiképzésével foglalkozó kutatója számolt be azokról az eseményekről, amelyek az ausztrál postásokat lázban tartják mostanában: a tavalyi hasonló időszakhoz képest idén eddig négyszázzal több kutyatámadást (eddig 1170-et) kellett elszenvedniük a kézbesítőknek.
Brit adatok szerint a kutyatámadások 80 százaléka a postásokat, az állatorvosokat és asszisztenseiket, kutyagondozókat és a kutyával rendelkező embereket gondozó szociális munkásokat érte, vagyis azokat, akik munkájuk során kénytelenek összefutni az idegen állatokkal. Nagy kockázatú munkáknál hasznos lehet az olyan speciális felszerelés, mint a légrobbantó (duguláselhárításhoz használt készülék, amely sűrített levegőt nyom ki), azonban az átlag felhasználók nem hordanak magukkal ilyen eszközöket.
Ha van seb, annak ellátása, fertőtlenítése az elsődleges, szükség esetén orvosi segítséggel (ne feledkezzünk el a veszettségről, tetanuszról!). Hazánkban érdemes rendőrt is hívni, hisz a felelősséget is csak jegyzőkönyv birtokában lehet megállapítani. (Ne feledjük, a kutyatámadás néhány esetben élethosszig tartó nyomokkal, egészségügyi hatásokkal járhat!).

Hogyan viselkedjünk dühödt kutyával?

Ha felénk rohan egy ideges kutya, akkor nyugalmunkat megőrizve, üvöltés nélkül, a szemkontaktust elkerülve távozzunk a territóriumáról, a lehető leglassabb és legnyugodtabb mozdulatokkal.

Ha már megtámadott, mindenképp igyekezzünk állva maradni, és ha lehet, hívjunk segítséget. Bármilyen tárgyat (kabátot, kukát, táskát, ami épp kezünk ügyébe kerül) igyekezzünk a testünk és a kutya közé tenni.

Ha netán földre visz a kutya, akkor pedig a lehető legszorosabban gömbölyödjünk össze. A legtöbb kutya képes visszatartani a harapási kedvét.
Más kutyák a területre váratlanul belépő idegen személy ellen igyekeznek védeni az otthonukat, különösen akkor, ha nem rendszeresek ezek a látogatások. A kutatók úgy vélik, érdemes lehet a postásoknak kutyacsemegét, jutalomfalatot hordani magukkal, s amikor kutyás házhoz kell menniük, az eb mindig kapjon ebből, így pozitív kapcsolatot alakíthat ki a kézbesítővel az állat.

Csipesz, jutalomfalat - praktikus megoldások kutyatámadás elkerülésére

A brit postások esetében gyakori támadások történnek akkor, ha a postaládák a kerítésen belüli oldalról nyílnak, s ekkor a kutya beleharap a postás kezébe. Ezt azzal kerülhetik el, hogy ilyenkor a levelet egy nyeles csipesz segítségével teszik a ládába.
Az USA-ban a postaládákra ragasztott sárga és narancsszínű mancs matricákkal figyelmeztetik a postásokat a kutya jelenlétére.
Ausztráliában a posta kérésére javasolt az is, hogy a kézbesítő érkezésekor a kutyát zárják be egy külön szobába, kössék meg, adjanak rá szájkosarat, vagy valamilyen más módon akadályozzák meg, hogy találkozzon a postással, vonják el a figyelmét. Azt is kérik, hogy sose engedjék, hogy gyerek nyisson ajtót a postásnak, mert mellette a kutya könnyen kironthat. Ha pedig kinti tartású a kutya, akkor a levélszekrényt olyan módon illik elhelyezni, hogy ahhoz az állat ne férjen hozzá.

Forrás:24.hu - 2022.05.03.