Tortenetek-es-mitoszok-belyeg-banner-1920x400px

Ismét indul magyar bélyeg az Europa–bélyegszépségversenyen – kattints és szavazz!

A világ egyik legnépszerűbb bélyegszépségversenyén, az EUROPA-bélyegszépségversenyen 2008 óta minden évben indul magyar bélyeg és sok esetben dobogós helyen szerepelt. Az idén a Fehér ló mondával nevezett a Magyar Posta, bízunk benne, hogy rengeteg kattintás érkezik a gyönyörű bélyegre.

2022. május 25.

Az EUROPA-bélyegek a postai szolgáltatók közötti együttműködés jelképei, mindig valamilyen közös európai történelmi, kulturális, természeti értékre vagy célra hívják fel a figyelmet, egyúttal népszerűsítik a bélyeget és a bélyeggyűjtést. Az Európai Postaüzemeltetők Egyesületének (PostEurop) tagjai minden évben közösen választanak egy témát, melyet a versenyalkotások jelenítenek meg a tagországok saját nemzeti jellegzetességeivel és a PostEurop által védjegyzett EUROPA-logóval együtt.
Az idén Történetek és mítoszok témában versenyeznek a bélyegek. A témában a Magyar Posta A fehér ló mondájáról bocsátott ki 2x2 bélyegképet tartalmazó kisívet 2022. május 2-án, és ennek egyik bélyegképét nevezte a versenyre.

Tortenetek-es-mitoszok-belyeg-banner-700px

A címleteken azt a jelenetet láthatjuk, amikor a monda szerint Árpád vezér és nemesei - hallva Pannonia gazdagságáról - követet küldtek a tartomány fejedelméhez, Szvatoplukhoz. A követ épp átadja Szvatopluknak Árpád ménesének leggyönyörűbb példányát, egy fehér lovat. Cserébe a követ mindössze egy kulacs vizet kért a Dunából, egy marék földet és egy kis füvet a mezőkről. Ez látható a másik két címleten.
Szvatopluk nem tudta, hogy ezzel - egy ősi keleti jogszokás szerint - a terület feletti jogot is átadta. A jogszokás szerint ugyanis az országból, településből, házból kihordott föld, por vagy bármilyen tárgy az országot, tájat az ellenfél hatalmába juttatja.
A blokkon azt látjuk. amint Árpád vezér a hét vezérrel már a földterület jogos birtokosaként bevonul Pannóniába.

A bélyegújdonság Benedek Imre grafikusművész tervei alapján, a Képes krónika nyomán készült a Pénzjegynyomdában, 20 000 példányban.
A szavazni a PostEurop weblapján, 2022. május 9-től szeptember 9-ig lehet: www.posteurop.org/europa2022

Csak egy kattintás, hogy a magyar legyen a legszebb bélyeg!