MMM_OLK_munkavallalok_1920_400px

Egyénre szabott munkakörök megváltozott munkaképességűeknek a Magyar Postánál

A Magyar Posta megváltozott munkaképességűekről szóló „Tegyünk együtt!” programjának keretén belül a budaörsi Országos Logisztikai Központban tíz megváltozott munkaképességű munkatárs számára olyan feladatkört alakítottak ki, amely illeszkedik az erősségeikhez és képességeikhez. A tapasztalat szerint a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása hatékonyabb és célravezetőbb, ha személyre szabott a munkakör.

2022. szeptember 2.

A Magyar Posta szakértőinek tapasztalatai szerint a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában előremutató, ha nem egy adott munkakör elvégzésére keresik a munkavállalót, hanem a munkakör egyes feladatait illesztik az adott emberhez. A Posta a 2020 decemberében elindított „Tegyünk együtt!” programja keretében ún. Lantegi munkakör elemzéssel folyamatosan méri fel, hogy melyek azok a munkakörök, illetve azon belül a munkatevékenységek, ahol a megváltozott munkaképességűek hatékonyan tudnak tevékenykedni, és kompetenciáiknak a leginkább megfelelő munkát tudják elvégezni.

A felmérés egyik eredményeként a budaörsi Országos Logisztikai Központban logisztikai küldeményfeldolgozó-szortírozó munkakört alakítottak ki. A feladat lényege, hogy az ajánlott levelek esetében a nyomon követéséhez szükséges adatrögzítést, azaz az ajánlott levél azonosítókódját rögzítik egy informatikai eszközzel. A feladatkör ellátásához magas monotonitás tűrés szükséges, amely például az autizmussal élők esetében általában jellemző erősség.

A budaörsi Országos Logisztikai Központban nem újdonság a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása. Korábban a Kézenfogva Alapítvánnyal közösen ún. munkakipróbálási programot hirdettek sajátos nevelési igényű fiataloknak, akik az ott töltött négy hét alatt többféle, a küldeményfeldolgozáshoz kapcsolódó feladatot próbálhattak ki. Azt már akkor tapasztalták, hogy az adatrögzítési feladatkör volt a leginkább testhezálló feladat például az SNI-s fiatalok számára.

A tíz megváltozott munkaképességű sikeres alkalmazásához hozzájárult az, hogy a logisztikai üzemben dolgozó vezetők és munkatársak több érzékenyítő foglalkozáson vettek részt az elmúlt két évben. Emellett a Posta mentort is biztosított, aki jelenlétével folyamatosan segíti a közösséget, és neki tudják jelezni a munkavállalók, ha valamilyen számukra ismeretlen vagy kényelmetlen helyzet alakulna ki. Az elmúlt időszakban a vezetők és munkatársak megtapasztalhatták, hogy a szokásosnál több türelemre van szükség például a munkafolyamatok betanításánál, ahol részletesebben szükséges elmagyarázni az egyes munkalépéseket, különösen a kifejezetten szabálykövető autista munkavállalók számára.

OLK_kozos-700px

A Magyar Posta másfél évvel ezelőtt elindított Tegyünk Együtt! programja a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának növelését tűzte ki célul a vállalatnál. A program hatására az elmúlt egy év alatt mintegy 60%-kal nőtt a megváltozott munkaképességű munkavállalók száma. Jelenleg több mint 300 megváltozott munkaképességű dolgozik a társaságnál, akik között egészségkárosodott, siket, nagyothalló, gyengénlátó, mozgássérült, pszichoszociális fogyatékossággal élő, autista, Asperger-szindrómás személyek egyaránt megtalálhatóak.