Postalada-1920x400px

Egy levélgyűjtőben naponta egy levél

Bármilyen szépek és hangulatosak is a míves utcai levélgyűjtők, a digitalizáció megpecsételte a sorsukat. Bár a piros postaládák könnyen elérhetők és naponta ürítik őket, mégis kihasználatlanok.Hogy mi szükség van mégis rájuk? A válasz egyszerű.

2022. július 19.

Legtöbbünk valószínűleg hiába is próbálná, nem nagyon tudná felidézni, mikor dobott be levelet, képeslapot utoljára levélgyűjtőszekrénybe. A digitalizáció térnyerésével ma már Messengeren, emailben vagy sms-ben „írunk” egymásnak és jellemzően akkor postázunk papír alapú levelet, ha az tértivevényes vagy ajánlott küldemény. Ezeket viszont postán lehet feladni, így hát a levélgyűjtők, közismert nevükön piros postaládák jórészt üresen árválkodnak. Hogy mennyire, azt most felmérte a Posta.

Az eredmények nagy meglepetést nem okoztak: 2022. május 2. és 31. között összesen 7 283 darab levélgyűjtőből 194 933 darab levelet ürítettek. Vagyis naponta átlagosan egy darab küldemény kerül egy levélgyűjtőbe. Az országszerte elhelyezett mintegy 7283 levélgyűjtő szekrény közel felében (42 százalékában) pedig a felmérés alatt egyetlen küldeményt sem dobtak be.

Mi szükség van akkor mégis ezekre a levélgyűjtőkre?

Röviden azért, mert jogszabály írja elő, hogy lennie kell minden településen legalább egy levélszekrénynek.

Bővebben: ez a „legalapvetőbb postai szolgáltatás” az Európai Unió irányelve szerint. EU tagállamként Magyarországnak is biztosítania kell, hogy minden településén elérhető legyen legalább egy levélszekrény. Vagyis a Posta köteles minden községben és városban, beleértve a fővárosi kerületeket is, 10 000 lakosonként további egy darab levélgyűjtő eszközt üzemeltetni.

Akkor is, ha a kereslet csekély iránta.

Sőt újabban már úgy helyezik el a ládákat, hogy a mozgáskorlátozottak is könnyedén megközelíthessék.

A szabályozásnak megfelelően a levélgyűjtő szekrények nyolcvan százaléka kisebb településeken, mintegy tizenkét százaléka a nagyobb, 25 ezer főt meghaladó lakosú városokban és nyolc százaléka a fővárosban található.

 

A patinás piros postaládák talán a turisták körében a legnépszerűbbek, a felmérés tanúsága szerint a turisztikai látványosságok közelében vagy nyaralóhelyeken kihelyezetteket, azokat is csupán szezonálisan, gyakrabban veszik igénybe. Nem csoda, hogy a turisták között kedveltek ezek a piros szépségek, hiszen egyedi formájukkal, színvilágukkal méltó ékei az utcáknak, tereknek. És ha már gyönyörködünk bennünk, tegyünk egy próbát és dobjunk be egy képeslapot, levelet szeretteinknek, biztos, hogy örömet szerzünk vele.