Ricsardgir-1920-400px

AMIKOR POSTÁS AUTOGRAMJÁRA VADÁSZNAK A RAJONGÓK

A szentendrei postás, Zsirai András basszusgitáros alapítótagja a Ricsárdgír zenekarnak, amely az elmúlt évek során egyre ismertebb lett, olyannyira, hogy mostanra már nagysikerű hazai mozifilmek számára is szereztek zenét.

2022. június 17.

András postai leszámoló. És basszusgitáros. És zeneszerző. A postástáska és a gitár simán megfér egymás mellett a vállán. Amikor épp nem ’leszámol’ a szentendrei postán, a próbateremben tölti idejét zenésztársaival. Három személyes kedvence David Bowie, a Beatles és Iggy Pop.

A banda zenéjét a kritikusok többnyire az art-fart pop, a trash és a szinti-pogó jelzőkkel illetik. 2020 elején telt házas volt a lemezbemutató, amelyet a budapesti Akváriumban tartottak, és bár egy fellépés híján a koncertturné elmaradt, a járvány két éve sem telt eseménytelenül.

–Idén tizenkét éves a zenekarunk, de a tizediket ünnepeljük, mert a Covid két évet elvett az életünkből. Sajnos pont a legrosszabbkor, hiszen 2020 elején jött ki az új, harmadik lemezünk, és mire elkezdtük volna a vidéki turnét, beütött a járvány – idézi fel András.

Immár új dobossal dolgoznak, és egy hegedűs érkezett a zenekarba. Egyre több emberhez jutnak már el, különösen azóta, hogy a Petőfi rádióban is hallható már néhány daluk. Épp a negyedik albumukon dolgoznak, sőt koncerteken egy-egy számot játszanak is a már megszületett anyagból.

- Minden dalt nem tárhatunk a közönség elé, hiszen akkor elmaradna a lemez megjelenésénél a meglepetés. Valójában a stúdióban dől el, hogy melyik szám alkalmas a leendő albumon a megjelenésre – avat be a műhely-, azaz stúdiótitkokba András.

A zenekar egyedi hangzásvilágával egyre népszerűbb a fiatalok körében, olyannyira, hogy már olyan rajongók is akadnak szép számmal, akik koncertről koncertre kísérik őket.

– Most mutatták be a mozikban a Zanox című magyar filmet, amelynek a betétdala a mi produkciónk – teszi hozzá András. A Zanox – Kockázatok és mellékhatások egy romantikus és sci-fi-elemekkel átszőtt filmvígjáték, amelyben az időutazáshoz egy kísérleti szert, valamint házi pálinkát használnak.

– Év eleje óta rengeteget koncertezünk is, legalább tízszer felléptünk már. Most meg már itt a fesztiválszezon, sokat fogunk utazni az országban.