Borsi_bélyeg

Közhírré tétetik: alkalmi bélyeg készült a borsi Rákóczi –kastélyról, mely most nyitotta újra MEG kapuit!

Az alkalmi bélyeg kiváló felület arra, hogy emléket állítsunk, és népszerűsítsünk arra érdemes dolgokat – most éppen a felújított borsi Rákóczi kastélyt.

2021. június 21.

A magyar reneszánsz építészet egyik gyöngyszeme két és fél év alatt újult meg; szálloda és számos szolgáltatás otthona, ezért várhatóan népszerű turisztikai célpont lesz. A róla készült alkalmi bélyeggel pedig képeslapot is küldhetünk.

4+1 érdekesség a kastélyról:

  1. Váratlan örömteli esemény helyszíne volt a kastély 1676. március 27-én, ugyanis itt született II. Rákóczi Ferenc. Édesanyja, Zrínyi Ilona Munkácsról Regécre vezető útja közben szállt meg, így a véletlennek köszönhető, hogy a későbbi szabadságharcos, erdélyi fejedelem itt született meg.
  2. Az uradalmi ház három nemzedéken át női rezidenciaként szolgált, ezidő alatt folyamatosan szépült, csinosodott. Az 1600-as évek közepén Lorántffy Zsuzsanna, II. Rákóczi Ferenc apai dédanyja, és Báthory Zsófia az apai nagyanya nagyobb udvartartás elszállásolására alkalmas uradalommá fejlesztette. Csak az állandó személyzet 30-40 főből állt.
  3. Az épület azon kevés reneszánsz kastély egyike, melyek a török hódoltság idején is fennmaradtak.
  4. Lakott itt Báthory Zsófia, I. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona is. Fiuk II. Rákóczi Ferenc 1694-ben költözött ide feleségével.
rakoczi-belyeg_500X

+1: a Magyar Posta alkalmi bélyeget bocsát forgalomba a kastély rekonstrukciójának tiszteletére.

Az alkalmi bélyegen II. Rákóczi Ferenc szülőháza látható. A bélyegkép előterében Mayer Ede II. Rákóczi Ferencet ábrázoló mellszobra szerepel. Az alkalmi boríték előoldalán egy épületrészlet látható, az alkalmi bélyegzőben pedig a kastély stilizált rajza, a felújított udvarház átadásának dátumával.

 

++1 érdeksség:

A bélyegcímlet névértéke 570 Ft, ami azt jelenti, hogy ezzel a bélyeggel Európa valamennyi országába küldhető levél, képeslap. Ha tehát egy ilyen bélyeggel adjuk postára üdvözletünket, azzal nemcsak a Rákóczi-kastélyt népszerűsítjük, hanem kedvet csinálhatunk a levelezés romantikusabb formájához, a kézzel írott üzenethez is: ami egyedi, megismételhetetlen és nagyon szerethető - annak is, aki kapja, és annak, aki írja :)