Mazsola-es-Tade-banner-1920x400px

Mazsola és Tádé bélyegen

Tovább bővült a Magyar Posta és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Mesehősök bélyegkollekciója. A hagyományteremtő szándékkal 4 éve kezdődött együttműködésnek köszönhetően nemzedékek által ismert mesesorozatok kultikus figurái, a Süsü, a sárkány, a Frakk, a macskák réme, valamint a Kukori és Kotkoda után ezúttal a Mazsola és Tádé köszön vissza bélyegen.

2022. szeptember 2.

Fél évszázad elteltével ismét bekopog Mazsola és Tádé: a Magyar Televízió közönségkedvenc bábfilmsorozatának karaktereiről szeptember 2-án az MTVA-val szoros együttműködésben alkalmi bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta. A gyermeksorozat Bálint Ágnes meséjéből készült 1969-től 1973-ig, a Mazsola folytatásaként. A József Attila-díjas író, aki meséit bábokkal illusztrálta, sikerrel teremtette meg a televíziós mese műfaját.

A Mesehős-bélyeggyűjteménnyel a közszolgálati média gyermekbábfilm-sorozatainak hagyományai előtt is tisztelgünk. A közmédia múltját és jelenét az örökérvényű értékek kötik össze, amelyek vezérfonálként szolgálnak" – hangsúlyozta az MTVA vezérigazgatója. Papp Dániel úgy fogalmazott: kultikus figuráink irányt mutatnak a szülőknek és példát állítanak a fiatal generációnak, ezt az örökséget kiemelt missziónk gondozni.
A bélyegnek – a hagyományos értelemben vett bérmentesítő funkciója mellett – hangsúlyos szerepe van az értékközvetítésben – mondta a Magyar Posta Zrt. elnöke. Hegmanné Nemes Sára hozzátette: a bélyeg nemcsak korszakokat, de nemzedékeket és kontinenseket is összeköt. Éppen ezért kézenfekvő és egyedülálló eszköz arra is, hogy a kisgyermekekhez és családjaihoz közel hozza Bálint Ágnes meséinek szórakoztatva tanító történeteit.”

Mazsola és Tádé bélyegblokk-kibocsátó ünnepség_fotó_MTI Balogh Zoltán _500x

4+1 érdekesség a Mazsola és Tádé bélyegről:

1. Az alkalmi bélyegblokk három címletén a főszereplőket láthatjuk: a bal oldali bélyegen Mazsola, a középső bélyegen Manócska, míg a jobboldali bélyegen Tádé, a tengerimalac szerepel.
2. A blokk keretrajzán a jól ismert tökház, valamint a szomszéd Varjú bácsi, az előtérben pedig a főhősök barátai, Egérke, Menyus medve, illetve Mazsola vakond barátja látható.
3. Az alkalmi borítékon a szerző, Bálint Ágnes éppen a Mazsola figurával bábozik a Magyar Televízió műsorában.
4. A bélyegzőben Mazsola és Tádé stilizált portréja szerepel.

+1 A bélyegblokk érdekessége a rajta található QR-kód, melynek beolvasásával az MTVA honlapjára juthatunk el és itt a Mazsola és Tádé meséről, illetve a Mesehősök bélyegsorozatban korábban megjelent mesékről és alkotóikról olvashatunk érdekességeket.

A sorszámozott bélyegblokk Weisenburger István grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült 50.000 példányban.