MMM-Hirlap-Logisztikai- Üzem-jógyakorlat

Jógyakorlat a Posta Hírlap Logisztikai Üzemében

A múlt évben újabb két autista fiatal csatlakozott a Hírlap Logisztikai Üzem csapatához. Pásztói Miklóssal, az üzem vezetőjével arról beszélgettünk, hogy a megváltozott munkaképességű munkatársak jelenléte mennyiben képvisel hozzáadott értéket a közösség számára.

Hogyan zajlott a toborzás és a kiválasztás a megváltozott munkaképességű álláskeresők esetében?

2022 novemberében üzemlátogatás keretében fogadtuk a civil szervezetek képviselőit. Ezt követően a toborzás és a kiválasztás is a HR szakterület speciális foglalkoztatási szakértője és egy külső mentor segítségével zajlott. Folyamatos kapcsolattartás mellett az álláskeresőket meghallgattuk, megismertük, bemutattuk nekik az üzemet, a munkafolyamatokat.

Miben volt speciális az állásinterjú más, neurotipikus munkavállalókkal folytatott állásinterjúhoz képest?

A speciális foglalkoztatási szakértő és a külső mentor részéről a pályázóról személyre szabott jellemzéseket kaptunk, így már az interjú során képbe kerültünk a jelölt képességeit illetően.
A szakértők jelenléte az interjúalany számára is nagy segítséget jelentett a meghallgatások során, az elhangzott információk egyéni értelmezése, megértetése így könnyebb, gördülékenyebb volt.

Miben volt speciális a munkába való beillesztés más, neurotipikus munkavállalók munkába való beillesztéséhez képest?

Nagy segítséget jelentett a szakértő és a külső mentor jelenléte, hiszen kissé „tématudatlanok ” voltunk, nem volt elég információnk az autizmusról. Tudtuk, hogy szükség van érzékenyítő tréningekre vezetői, műszakvezetői és munkatársi szinten egyaránt, ami meg is valósult . Ezen tréningek alkalmával részletes betekintést kaptunk az autizmussal élők világába, minden olyan nehézséget megismertünk (ami lehet, hogy csak nekünk számít nehézségnek), amivel napi szinten együtt kell élniük.
A betanítás fázisa ugyanaz volt, mint más munkavállalók esetében: egy adott munkatárshoz osztottuk be az új munkatársat, aki a munkafolyamat elsajátítását követően önállóan végezte a munkáját.

Az AURA Egyesület volt az a civil szervezet, aki delegálta a két kollégát a szervezetbe. Hasznosnak érzitek-e a civil mentor folyamatos jelenlétét és munkáját?

Rendkívül hasznosnak találjuk a mentor jelenlétét és munkáját. Látogatásai, a visszacsatolások nagyban segítették az mmk-s munkatárs beilleszkedését.

Hozott-e pozitív változást a szervezetben a két autista munkavállaló foglalkoztatása?

Igen. A munkatársak megértőbbek, türelmesebbek lettek egymással. Büszke vagyok a csapatomra, segítőkészségük és őszinteségük mások számára is példamutató.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ábrahám László már hét hónapja dolgozik a Hírlap Logisztikai Üzemben logisztikai küldeményfeldolgozó munkakörben.

- Laci, mi a feladatod?
- Napi feladatom a címzett egyéb lapok irányítása, szortírozása, kötegek képzése.

- Miért szereted ezt a munkát?
- Szeretem ezt a munkát, mert változatos, és vannak olyan újságok, amikkel már korábban találkoztam, ami nekem is megvan otthon. Szeretem, hogy általában kiszámítható, hogy mikor melyik érkezik be, van rendszer bennük.

- Mi volt kihívás számodra a betanulás során?
- A posták irányítószámait és kézbesítőkiosztó számait meg kellett jegyezni, hogy mi, hol van. Előfordult olyan, hogy többször lepántoltam az újságokat, és az üzemvezető jelezte nekem, hogy ezt így nem szabad csinálni, nem lehet túl szoros, mert megsérülhetnek az újságok. Ezért döntöttek úgy, hogy írásban rögzítsük a feladataimat.

- Segített, hogy leírtátok a feladataidat?
- Igen, könnyebb volt.

- Mit szeretsz itt csinálni, mi okoz örömet a munkádban?
- A pántolást nagyon szeretem csinálni.

- Ki támogat téged a munkádban?
- A munkatársaim megmutatták a szortírozást és a kötegek készítését, lepántolását. És sokat szoktunk beszélgetni mindenféléről.

- Az AURA Egyesület miben segített neked?
- A mentorom szokott jönni, beszélget velem, hogy hogy vagyok, és a kollégákkal is beszél. Ő az állásinterjúra is elkísért. Nagyon szorongtam a próbaidő alatt, ezért kértem segítséget az AURA Egyesület pszichológusától, hogy jobban tudjam kezelni a munkahelyi helyzeteket. Próbaidő alatt volt egy megfelelési kényszer bennem.

- A próbaidő lejárta oldotta a szorongásodat?
Nem tudtam, hogy próbaidő alatt pontosan mit szabad vagy nem szabad tenni. Az szokott segíteni, hogy beszélgetek a csoportvezetőmmel.