biciklikiraly 1920x400

90 évesen is teker a debreceni biciklikirály

„Feri bácsi azt vallja, hogy nem az időskori bajokkal kell törődni, hanem célokat kell kitűzni, és ezekért keményen dolgozni. Ráadásul ő ezt fél karral tette, hiszen 1945-ben, tizenhárom éves korában a vonat alá esett, és elveszítette a jobb karját” – írja Novák Ferenc háromszoros Guinness-rekorder kerékpárosról életrajzi könyvének szerzője, Kiss Erzsébet.

2022.május 11.

Novák Ferenc, a hihetetlen eredményeket elérő sportoló decemberben töltötte be a 90. életévét, és még ma is példát mutat a fiatalabb generációknak kitartásból, szenvedélyből és a sport iránti alázatból.

Sikereit hosszan lehetne sorolni: a versenyzéssel töltött évek alatt begyűjtött sok száz serleget és többkilónyi érmet, miközben itthon és négy földrész 50 országában több mint 1,8 millió kilométert tett meg kerékpáron. Futóversenyeken is rendszeresen indul, nem is akármilyen eredményekkel: tíz korcsoport magyar bajnokságát nyerte meg eddigi élete során.

Sportolói pályafutását a DVSC-ben kezdte 1946-ban, 1950 óta pedig a Debreceni Postás Klub tagja.

Több mint 42 évig dolgozott a debreceni postánál. A pályaválasztáskor fontos szempont volt számára, hogy a biciklizésnek is maradjon hely az életében. Ennek a feltételnek a Magyar Posta tökéletesen megfelelt, hiszen Feri bácsi kézbesítőként napközben is gyűjthette a kilométereket a tanyavilágban. Munka mellett rendszeresen járt versenyekre is. Lelkesedésére jellemző, hogy megesett, hajnalban elkerekezett Püspökladányba, megnyerte az ottani 120 kilométeres versenyt, és még éppen időben vis-szaért Debrecenbe ahhoz, hogy a napi kézbesítői munkáját is maradéktalanul elvégezze. Úgy érzi, sokat köszönhet a Magyar Postának: kézbesítőként nem csupán olyan hivatásra talált, amely összhangban volt sportolói életvitelével, de a munka jól illett nyitott, életvidám személyiségéhez is.

A sport és a hivatás jól megfértek egymással egész életében – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a négy évtized alatt többször is kitüntették kiváló dolgozóként.