Világszépe Seuso

A Magyar Posta Seuso-kincs II. alkalmi bélyegblokkja két külön kategóriában első, illetve harmadik helyezést ért el a spanyolországi Nexofil bélyegszépségversenyen.

Idén hetedik alkalommal hirdették meg a spanyolországi Nexofil nemzetközi bélyegszépségversenyt, ahol 11 kategóriában értékelték a benevezett bélyegeket. A nemzetközi zsűri döntése alapján a Magyar Posta 2019-ben kibocsátott Seuso-kincs II. c. alkalmi bélyegblokkja a világ legjobb luxus bélyege kategóriában az első, míg a világ legjobb vegyes nyomtatással készült bélyege kategóriában a harmadik helyet nyerte el.

Nexofil oklevélA Seuso-kincs a legjelentősebb késő római ezüst kincsleletek egyike. A Magyar Posta a kincs első hét tagjáról 2014-ben már bocsátott ki bélyeget. A 2019-ben kibocsátott bélyegblokk a második ütemben hazaszállított hét tárgyat mutatja be, és Benedek Imre grafikusművész tervei alapján, 44.000 db perforált és 6.000 db vágott változatban a Pénzjegynyomdában készült. A megvalósításban szakmai segítséget a Magyar Nemzeti Múzeum biztosított.

A Seuso-kincs darabjai egy ünnepi lakoma-készlet jellegzetes tartozékai, melyek többségét mitológiai alakok és történetek domborműves ábrázolásaival díszítettek. A bélyegblokkon bemutatott hét tárgy: Akhilleusz-tál, Meleagrosz-tál, amfora, állatalakos kancsó és a kancsóból és vödör-párból álló Hippolütosz-készlet. A bélyegblokkon lévő ezüst tárgyakat diffrakciós fólia- és dombornyomás teszi különlegesebbé, a blokkon uv-fényben a leghíresebb, és egyben a kincs névadó darabjaként is ismert ezüst Vadász-tál központi, kör alakú mezőbe foglalt jeleneteit keretező, a kincs összes darabjára egyöntetűen érvényes, latin nyelvű verses felirat olvasható: „HEC SEVSO TIBI DVRENT PER SAECVLA MVLTA / POSTERIS VT PROSINT VASCVLA DIGNA TVIS”. A bélyegszett a blokk fekete sorszámozású alapváltozata mellett tartalmazza annak piros sorszámozású, vágott változatát is.

A „Nexofil – A Világ Legszebb Bélyege” címet Norvégia kapta, második helyen Peru, harmadik helyen pedig Ausztria végzett.

Gratulálunk a nyerteseknek és valamennyi helyezettnek!