Csupán 3 napig Budapesten – világhírű ritkaságok a Bélyegmúzeumban

A magyar bélyegkibocsátás 150. évfordulója alkalmából az első magyar bélyeg világhírű különlegességei Budapesten, a Bélyegmúzeum jubileumi kiállításának részeként, június 1-től 3 napig lesznek együtt megtekinthetők.

A jubileum tiszteletére készülő időszaki bélyegkiállítás fő attrakciója az 1867-es Könyvnyomatos bélyegsor piros 3 krajcáros számtévnyomata, amelynek eredetileg zöldnek kellett volna lennie. Az ötkrajcáros piros színében tévedésből nyomtatott 3 krajcárosok néhány példánya kikerült a forgalomba. Hat darabot ismer e ritkaságból a filatéliai szakirodalom, melyek közül két példány maradt fenn levélen, további 4 önállóan vagy levéldarabon. Ezek közül az egyik Kőbánya bélyegzésű levél, valamint a Nagybecskerek és a Brukenau (Hidasliget) bélyegzésű példányok lesznek megcsodálhatók 2017. június 1-3 között a Bélyegmúzeumban.

A Kőbánya-levél

A Bécsből Budapestre költözött Pfeiffer család levelezését 1938-ban vásárolta meg teljes egészében egy magyar bélyeggyűjtő, Gál László, aki a két, tévnyomattal bérmentesített, Kőbánya bélyegzésű levelet az iratok közt megtalálta. Az 1867. augusztus 25-i bélyegzővel ellátott példányt Dr. Pákozdy Károly 1943-ban 20.000 pengőért vásárolta meg.

Kőbánya levél

Ezt a levelet 1997-ben egy budapesti árverésen 38 millió (jutalékokkal 42 millió) forintért magyar állami befektetők – a Magyar Posta és a Magyar Fejlesztési Bank – vásárolták meg, aminek köszönhetően a ritkaság Magyarországon maradhatott, s melyet jelenleg is a budapesti Bélyegmúzeum őriz. Mivel a másik Kőbánya-levélért, amely a híres Jerger-gyűjteményből került 2005-ben svájci Corinphila Aukciósház árverésére, mai árfolyamon mintegy 130 millió forintnak megfelelő svájci frankot fizettek, a mi levelünk értékét is megközelítőleg ennyire lehet becsülni jelenleg. A két levél a 2008-ban megrendezett nemzetközi bélyegkiállítás, a WIPA sztárja volt Bécsben. A négy szóló bélyegből egy darab magyar bélyeggyűjtő tulajdonában van, a másik három külföldre vándorolt, melyekből két példány lesz megtekinthető a 3 nap alatt a tulajdonosok és a Gärtner Aukciósház szíves segítsége jóvoltából. A jubileumi kiállítás ezt követően október 8-ig lesz látogatható a két hazai ritkasággal és a Bélyegmúzeum egyéb magyar vonatkozású filatéliai különlegességeivel.