09_2017_vizes_fej_2

Vizes világbajnokság Budapest-Balatonfüred 2017

A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a Budapesten és Balatonfüreden megrendezendő 2017-es vizes világbajnokságot. A bélyeg Graphasel Design Studio és Tatai Tibor grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült 200 000 példányban. Az újdonság április 5-től kapható az elsőnapi postákon, a Filapostán, továbbá megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

Vizes_small A Nemzetközi Úszószövetség (FINA – Fédération Internationale de Natation) égisze alatt 1973 óta rendezik meg a vizes sportok világbajnokságát. Az első verseny során négy versenyszámban – úszás, szinkronúszás, műugrás és férfi vízilabda – avattak bajnokokat Belgrádban. Az első kiírás után 43 évvel Budapest és Balatonfüred ad otthont az immáron 17. vizes világbajnokságnak, ami nem csupán az idei év legfontosabb magyarországi sporteseménye, hanem az elmúlt évtizedek töretlen fejlődését követően a nyári olimpiai játékok után az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó világversennyé vált.
A 2017-es vizes világbajnokság rendezési jogát a Nemzetközi Úszó Szövetségtől a mexikói Guadalajara nyerte el, azonban 2015 februárjában Guadalajara visszalépett, így a rendelkezésre álló rövid felkészülési idő ellenére Magyarország vállalta át a 2017-es világbajnokság rendezését.
A versenyhelyszínek kiválasztása lehetőséget biztosít arra, hogy a résztvevők és a látogatók Budapest és Magyarország nevezetességeiben is gyönyörködhessenek. A világbajnokság fő helyszíne az újonnan megépült Duna Aréna komplexum lesz, ahol az úszó- és műugró számokat rendezik. Az óriás toronyugrásnak a Parlament épülete előtti Duna-szakasz, a szupertoronyugrásnak Parlamenttel szemközti Duna-part a Batthyány térnél, a szinkronúszásnak a Városligeti Műjégpálya helyszínén felépülő mobilmedence, a vízilabdának a Komjádi Béla Sportuszoda és a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda ad otthont. A nyílt vízi úszás versenyszámait a Balaton északi partján elterülő egyik leghangulatosabb településen, Balatonfüreden rendezik. A 2017. július 14-én megnyíló és július 30-án véget érő világbajnokság nyitó ünnepséget a Várkert Bazár előtti Duna-szakaszon, záró ünnepségét a Városligeti Műjégpálya helyszínén tartják.
Az alkalmi bélyegen, melynek hangulatát meghatározza a vízre utaló világoskék alapszín, a világbajnokság kabalafigurái és a világverseny logója jelenik meg. Az elsőnapi borítékon az esemény arculati motívumai mellett a Nemzetközi Úszószövetség logója, továbbá a sportágakra utaló szimbólumok láthatók, míg az elsőnapi bélyegzőt szintén a világbajnokság logója díszíti.

Források: www.fina-budapest2017.com; www.fina.org; www.wikipedia.org

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Terméktulajdonságok

 • Megrendelési kód:
  2017090010011 (bélyeg)
  2017090060012 (FDC)
 • Megjelenés: 2017. április 5.
 • Névérték: 435 Ft
  (Megjelenéskor „Egyéb külföldre elsőbbségi levelezőlap és szabványméretű levél 20 g-ig” tarifának felel meg.)
 • Nyomdai eljárás: 4 szín ofszet
 • Példányszám: 200 000 db
  (ívenként 50 bélyeg és 5 vonalkód)
 • Perforálási méret: 40 x 30 mm
 • Papírfajta: enyvezett bélyegpapír optikai fehérítővel
 • Gyártó: ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.
 • Tervezőművész: Graphasel és Tatai Tibor

Linkek