Tájak, városok III. fej

Tájak-városok III. Dombóvár, Kisvárda és Százhalombatta

A Magyar Posta 2020. évi Tájak, városok témában megjelenő bélyegsorozatának három címletén a várossá avatásának 50. évfordulóját ünneplő Dombóvár, Kisvárda és Százhalombatta szerepel. A bélyegképek nem csupán egy-egy kiemelt látványosságot mutatnak be, hanem a településeket a grafikai kompozíciónak köszönhetően el is helyezik Magyarország térképén. A bélyegsor Benedek Imre grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készült 50 000 példányban. Megvásárolható a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, egyes postahelyeken és a www.posta.hu - n.

A képen a tájak városok III. Dombóvár, Kisvárda és Százhalombatta bélyegsor látható

Dombóvár Tolna megye délnyugati részén található. Az itt talált leletek bizonysága szerint a kő-, és a bronzkor óta lakott hely volt, és a rómaiak idejében is fontos szerepet töltött be. A bélyegen a Dombóvári Járásbíróság épülete, az alkalmi borítékon pedig a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény látható.

Kisvárda Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található. Elnevezése egészen a honfoglalás koráig nyúlik vissza, amikor honfoglaló őseink az itt talált földvárról nevezték el a települést. A bélyegen a Kisvárdai vár, az alkalmi borítékon pedig a kisvárdai Konferencia Központ és Györfi Sándor: Szent László király lovas szobra található.

Százhalombatta Pest megyében található. A bronzkor óta lakott, amit a 4000 évvel ezelőtti bronzkori falu maradványai bizonyítanak. Már Anonymus írásaiban is szerepelt. A bélyegen a Makovecz Imre tervei alapján épített Szent István-templom, az alkalmi borítékon pedig a „Matrica” Múzeum szerepel. A bélyegzők grafikája mindhárom esetben az adott város címerének stilizált képét ábrázolja.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Terméktulajdonságok

 • Megrendelési kód:
  2020250050311 (bélyegsor)
  2020250060112 (FDC Dombóvár)
  2020250060212 (FDC Kisvárda)
  2020250060312 (FDC Százhalombatta)
 • Megjelenés: 2020. július 6.
 • Névérték: 1280 Ft (Megjelenéskor a 275 Ft a Belföldi tértivevény elektronikus feladójegyzékkel többletszolgáltatás díja; a 435 Ft és az 570 Ft kiegészítő címletként használható.)
 • Nyomdai eljárás: 4 szín ofszet
 • Példányszám: 50.000 db bélyeg/fajta (50 bélyeg / 5 vonalkód / ív)
 • Perforációsméret: 45 x 26,14 mm
 • Papírfajta: Fehér, famentes felületkezelt enyvezett bélyegpapír, optikai fehérítővel
 • Gyártó: ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.
 • Fotó: Pesti András (Dombóvár); Szabó Sándor (Kisvárda), Oláh Éva és Benedek Imre (Százhalombatta)
 • Tervezőművész: Benedek Imre

Linkek