17 Tájak városok fej

Tájak városok 2018 - Sárospatak, Sárvár, Siófok

A Magyar Posta alkalmibélyeg-sorozatot indít tájak, városok témában. A sorozat első három címletén a várossá avatásának 50. évfordulóját ünneplő Sárospatak, Sárvár és Siófok szerepel. A bélyegképek nem csupán egy-egy kiemelt látványosságot mutatnak be, hanem a településeket a grafikai kompozíciónak köszönhetően elhelyezik Magyarország térképén is. A bélyegsor Benedek Imre grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készült 150 000 példányban. Az újdonság 2018. június 1-től kapható az elsőnapi postákon és a Filapostán, továbbá megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

A képen a tájak városok 2018 - sárospatak, sárvár, siófok bélyegsor látható

Sárospatak a Zempléni-hegységben, a Bodrog partján fekvő, kulturális értékekben, műemlékekben és történelmi múltban gazdag kisváros, amely igazi ékszerdoboznak tűnik, és ahol a múlt és jelen harmonikus szimbiózisban él. Egyik ikonikus intézménye a klasszicista stílusú főépülettel rendelkező Református Kollégium, ahol 1531 óta folyamatos az oktatás, és ami évszázadok óta biztosítja a város szellemiségének egyik alapját.Múltját idézi a Rákóczi-vár és -múzeum – amely a gótikus és reneszánsz építészet egyik patinás műemlék együttese. A város barokk és eklektikus épületei szerves egységet alkotnak Makovecz Imre épített örökségével, az organikus stílus olyan gyöngyszemeivel, mint a bélyegen bemutatott A Művelődés Háza és Könyvtára, vagy a Repositorium, illetve az Árpád Vezér Gimnázium. Az elsőnapi boríték az említett Rákóczi-várat ábrázolja, az alkalmi bélyegzőt a városcímer stilizált rajza díszíti.

Sárvár nyugat-dunántúli kisváros, amely a Vas megye földrajzi tengelyét képező Rába folyó két partján, a Gyöngyös-patak torkolatától délre fekszik. A város nevét a vizekkel, mocsarakkal körülvett Árpád-kori váráról kapta. A bélyegen a város jelképe, a Nádasdy-vár látható. A Magyarország történelmében meghatározó család tagjai a 16-17. században birtokolták a várat: az épület ekkor nyerte el későreneszánsz formáját. A várban múzeum működik, mely többek közt bemutatja a család történetét, illetve a vár utolsó királyi tulajdonosának, a bajor Wittelsbachoknak a hagyatékát. Magyarország egyetlen állandó huszárkiállítása szintén itt várja vendégeit. A 21. század első évtizedében a település fejlődését alapvetően a gyógy- és idegenforgalom fellendülése határozta meg, az elsőnapi borítékon a sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő szabadtéri medencéi láthatók, az alkalmi bélyegző alapjául a városcímer stilizált rajza szolgált.

Siófok a Balaton keleti medencéjének egy igen érdekes és sokszínű, jelentős turisztikai értékekkel rendelkező települése, Magyarország és a Balaton egyik nyári központja. Mindenki kedveli a város kellemes fürdőzést kínáló, lassan mélyülő, sekély vizű partját, ahol az ideérkező vendégek pihenését és kikapcsolódását a tó lágy vize mellett a látnivalók, a szervezett programok és a szívélyes vendéglátás szolgálja. Már a 19. század végétől – mai értelemben is – modern szállodák és éttermek épültek itt, melyek jó alapot adtak a település néhány év alatt végbement gyors és lenyűgöző változásaihoz. A bélyegen a város emblematikus épülete, a Siófok központjában álló 45 méter magas Víztorony látható. Az 1912-ben átadott épület különlegessége, hogy a torony kilátó szintjeire 2 panorámalifttel juthatnak fel az érdeklődők, akik elé a magasban lélegzetelállító panoráma tárul. Az elsőnapi boríték fő eleme a siófoki móló végén található Béke Jóságos Angyala szobor, az alkalmi bélyegzőt pedig a városcímer stilizált rajza díszíti.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Terméktulajdonságok

 • Megrendelési kód:
  2018190050311 (bélyegsor)2018190060112 (Sárospatak FDC)2018190060212 (Sárvár FDC)2018190060312 (Siófok FDC)
 • Megjelenés:
  2018. június 1.
 • Össznévérték: 600 Ft (3 × 200 Ft)Megjelenéskor a 200 Ft kiegészítő címlet postai díjnak felel meg.
 • Nyomdai eljárás: 4 szín ofszet
 • Példányszám: 150 000 darab sor,ívenként 50 bélyeg/5 vonalkód
 • Perforálási méret: 45 × 25 mm
 • Papírfajta: enyvezett bélyegpapír
 • Gyártó: ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.
 • Tervezőművész: Benedek Imre
 • Fotó:
  Sárospatak: Csordás Gábor (bélyeg), Cultiris / Tóth József Füles (boríték)Siófok: Cultiris / Rigó Tibor (bélyeg és boríték)Sárvár: Hajdú József (bélyeg), Cultiris / Rigó Tibor (boríték)

Linkek