Seuso-kincsek hazahozatala

A SEUSO-KINCSEK HAZAHOZATALA

A Magyar Posta alkalmi bélyegblokk kibocsátásával köszönti a Seuso-kincsek hazahozatalát. A blokkon és annak bélyegképein a hét Magyarországra visszakerült Seuso-kincs látható: Vadász-tál, Geometrikus tál, Dionysos-kancsó, Mosdótál, Geometrikus kancsó, Illatszeres doboz és Geometrikus kancsó. A blokk fekete sorszámozású alapváltozata mellett piros sorszámozással ún. vágott változat is megjelent. A dombornyomás, diffrakciós fólia nyomtatás és uv-festék alkalmazásával készült újdonságot Benedek Imre grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomda kivitelezte. A bélyegblokk augusztus 25-től vásárolható meg a nagyobb postákon valamint a Filapostán, de megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

Seuso blokk fekete Seuso blokk piros

A leghíresebb, és egyben a kincs névadó darabja az a hatalmas méretű lapos, aranyozással díszített ezüst Vadász-tál, amelynek közepét vadászati jelenetekkel közrefogott szabadtéri lakomajelenet díszíti. A kincsek közé tartozik az ételek tálalására szolgáló, valamivel kisebb Geometrikus tál, mely nevét a közepét díszítő kör alakú mezőben egymást metsző nyolcszögekbe, illetve négyszögekbe rendezett rozetta és palmetta díszítésről kapta. A Seuso-kincs kancsói közül méretében a legkisebb, díszítése miatt azonban a leglenyűgözőbb, a valószínűleg bor töltésére szolgáló Dionysos-kancsó. A víz töltésére használt két Geometrikus kancsó felületét különféle geometrikus és növényi motívumok borítják, a testük felső sávját pedig a Mosdótál mintázatához hasonló hullámvonalak díszítik. A tál közepébe pontosan illeszkedik a két kancsó talpa, így a három edény valószínűleg egyetlen, mosakodáshoz használt szettet alkotott. A henger alakú, fedeles Illatszeres doboz mintázatán domborított figurális jelenetek láthatók, a belsejébe rögzített perforált ezüstlemez arra utal, hogy illatszeres tégelyek tárolására használták.  A Seuso-kincsek hazahozatalának tiszteletére készült SEUSO BÉLYEGSZETT a bélyegblokk fekete sorszámozású alapváltozata mellett tartalmazza annak piros sorszámozású, vágott változatát is. A bélyegblokkon lévő ezüst tárgyakat diffrakciós fólia- és dombornyomás teszi különlegesebbé, a blokkon uv-fényben a leghíresebb, és egyben a kincs névadó darabjaként is ismert ezüst vadász-tál központi, kör alakú mezőbe foglalt jeleneteit keretező latin nyelvű verses felirat és annak magyar nyelvű verses fordítása olvasható: „HEC SEVSO TIBI DVRENT PER SAECVLA MVLTA POSTERIS VT PROSINT VASCVLA DIGNA TVIS – Szolgáljon sok századon át, Seuso, ez a készlet, s használják hosszan büszke utódaid is!” (Kőrizs Imre fordítása).

Seuso folder

SEUSO:
Megrendelési kód: 2014138030011 (alapváltozat) 2014138060012 (alapváltozat FDC) 2014139030011 (vágott) 2014139130011 (szett)
Megjelenés: 2014. augusztus 25.
Névérték: 3.000 Ft A szett eladási ára 10.000 Ft
Nyomdai eljárás: ofszet, diffrakciós fólia, dombornyomás, uv-festék.
Példányszám: 74.000 db (alapváltozat), 6.000 db (vágott).
A szett ötezer példányban készült, amely az alap és a vágott változat egy-egy példányát tartalmazza 1-5.000-ig tartó, azonos sorszámmal.
Perforálási méret: 30x45 mm és 60x50mm. 
Külső vágási méret: 170x96 mm
Gyártó: Pénzjegynyomda
Forrásanyag: Szépművészeti Múzeum
Tervező: Benedek Imre

Letöltés