MAGYAR BÉLYEGEK – 2024-eS PROGRAM

A Magyar Posta 2024. évi alkalmi bélyegei a hagyományokhoz hűen számos jeles eseményre, évfordulóra hívják fel a figyelmet, és természetesen folytatódnak a gyűjtők által kedvelt tematikus sorozatok is.

• Jeles magyarok születési évfordulója kapcsán több bélyeg kibocsátása is szerepel a tervben: 200 éve született báró Podmaniczky Frigyes magyar politikus, író, valóságos belső titkos tanácsos, országgyűlési képviselő, a fővárosi közmunkatanács alelnöke, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja; 150 éve született gróf Bethlen István jogász, mezőgazdász, politikus, 1921 és 1931 között Magyarország miniszterelnöke, akit kortársai a trianoni békeszerződés által megsebzett országban végzett gazdasági helyreállító politikájáért „a nagy konszolidátor” jelzővel illettek; 150 éve született Weisz Erik, vagy ahogy világszerte ismerik Harry Houdini magyar származású amerikai illuzionista és bűvész, minden idők legnagyobb szabaduló és a modern kor egyik legnagyobb előadóművésze; 100 éve született Szenes Iván EMeRTon-díjas magyar író, dalszövegíró, dramaturg, zeneszerző, érdemes művész, aki mind a mai napig felejthetetlen slágerekkel ajándékozta meg közönségét.

• Batthyány-Strattmann Lászlót sokan már életében szentként tisztelték. Az 1944-ben megkezdett boldoggá avatási eljárása félbeszakadt, és 1982-ben indították újra. Szent II. János Pál pápa 2003. március 23-án avatta boldoggá. A magyar szentek és boldogok sorozat részeként jelenik meg alkalmi bélyeg boldog Batthyány-Strattmann László tiszteletére.

• Rubik Ernő 1974-ben találta fel a Rubik-kockát és 1975. január 30-án adta be igényét a kocka szabadalmaztatására, amely eleinte oktatási segédeszköz volt és később nőtte ki magát világhírű játékká. A Rubik-kocka megszületésének 50. évfordulója alkalmából bélyegblokk kiadása szerepel a tervben.

• 1874-ben készült a Magyar Nemzeti Galéria féltett kincse, a magyar Mona Lisaként is számon tartott Lila ruhás nő c. olajfestmény, Szinyei Merse Pál híres alkotása. A 150. évforduló alkalmából bélyegblokk jelenik meg.

• Az Egyetemes Postaegyesület röviden UPU az ENSZ egyik szakosított nemzetközi szervezeteként célja a nemzetközi postai szolgáltatások fejlesztése és szabványosítása, illetve szakmai fórumot biztosít a postai szolgáltatásokkal kapcsolatos szabályozási és technikai kérdések megvitatásához. Az UPU tagjaként a Magyar Posta, a szervezet alapításának 150. évfordulója alkalmából bélyegblokkot bocsát ki.

• Az első világháború következményeként az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, a jegybanki feladatokat addig ellátó Osztrák-Magyar Bankot felszámolták. A központi banki feladatkört egy időre az 1921-ben megalakult Magyar Királyi Állami Jegyintézet vette át. Az önálló magyar jegybank, a Magyar Nemzeti Bank részvénytársasági formában 1924. június 24-én kezdte meg működését. A centenáriumhoz kapcsolódóan alkalmi bélyeg jelenik meg.

• A luxemburgi postával együttműködésben közös kibocsátású bélyegblokk készül a Magyarország Luxemburg közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulójához kapcsolódóan.

• A Spanyolországból, Belgiumból és Magyarországból álló 18 hónapos elnökségi trió 2023. július 1-jén kezdte meg munkáját. Az Európai Unió Tanácsának elnökségi feladatait Magyarország – a trió harmadik tagjaként – 2024. július 1. és december 31. között látja el. Az Unió soros EU elnöksége kiemelt európai és nemzetközi láthatóságot biztosít a feladatot ellátó tagállamnak. A nemzetközi jelentőséggel bíró esemény tiszteletére a Magyar Posta bélyeg kiadását tervezi.

• A Sakkolimpia kétévente rendezett nemzetközi sakkverseny, melyen a Föld országainak válogatottjai mérik össze tudásukat. A 2024. évi, Budapesten megrendezésre kerülő világverseny tiszteletére alkalmi bélyeg készül.

• 100 évvel a második párizsi olimpia után a francia főváros nemcsak, hogy újra megpályázta, de el is nyerte az olimpiai játékok rendezésének jogát, így 2024. július 26. és augusztus 11. között Párizs ad otthont a nyári olimpiai játékoknak. A hagyományok szerint a Magyar Posta bélyegblokk kibocsátásával tervezi köszönteni a világra szóló sporteseményt.

• Úgy tartják, hogy „egy véradással három emberélet menthető meg”. A véradás fontosságára 2024-ben bélyegkibocsátással hívjuk fel a figyelmet.

• Két vasúttörténeti évfordulót is megörökítő bélyegkisív kiadása szerepel a 2024. évi programban: 150 éve indult meg a Svábhegyi Fogaskerekű Vasút (mai nevén Budapesti Fogaskerekű Vasút) a Városmajorból a Svábhegyre, ami ma is kedvelt budai kirándulóhely; 100 éve indult meg a „legmagyarabb mozdony" jelzővel illetett 424-es gőzmozdony-sorozat gyártása, amely hazánkban egészen 1984-ig volt üzemben, forgalomból való kivonása egyben a gőzkorszak végét is jelentette.

• A Posta 1947 óta köszönti bélyegkiadással a Bélyegnapot és 1961-től bocsát ki a Bélyegnapra feláras bélyegeket. A 97. Bélyegnap alkalmából megjelenő kétcímletű sorozaton és feláras blokkon, a tervek szerint, a bélyegnapi rendezvényeknek otthont adó város nevezetességei kapnak helyet.

• A korábbi kiadások, nevezetesen az Omega, az L.G.T., a Lord és P.Mobil bélyegblokkok sikerére való tekintettel folytatódik a magyar rockklasszikusok sorozat is. 2024-ben az 50 éves EDDA művek együttest köszönti bélyegblokk.

• Az Európai Postaüzemeltetők Egyesülete (PostEurop) évente kínál lehetőséget tagjainak arra, hogy közös témakörben úgynevezett EUROPA bélyeget bocsátsanak ki. A Magyar Posta 1990-ben csatlakozott az egyesülethez, azóta minden évben ad ki ilyen bélyeget. 2024-ben a víz alatti növény és állatvilág témakört dolgozzák fel a szervezet bélyegkibocsátó tagországai.

• 2024 a kínai horoszkópban a Sárkány éve. A kínai asztrológia szerint azontúl, hogy a Sárkány évében született személy kifejezetten a szerencse fia, ez az év mindenki számára alkalmas arra, hogy szerencsét próbáljon. A Magyar Posta 2014-ben kezdte meg a kínai zodiákus jegyeket bemutató bélyegsorozatát. A sorozat utolsó előtti eleméként 2024-ben a Sárkány évét köszönti egy újabb bélyegkisív.

• A közelmúltban az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára felkerült a lipicai lótenyésztés hagyománya, melyet 2024-ben a Magyar Posta bélyegblokkal köszönt.

• Kincsem, a „legyőzhetetlen csodakanca”, a „magyar csoda” a hazai lósport és lótenyésztés büszkesége, 1874. március 17-én látta meg a napvilágot. A sportsikerei révén világhírűvé vált magyar versenyló Magyarországon kívül Európa több országában, 13 versenypályán, 54 alkalommal állt rajthoz és 54 győzelmet aratott. Születésének 150. évfordulóján bélyeg jelenik meg.

• 2024-ben három címlettel folytatjuk a két évvel ezelőtt útjára indított Őshonos magyar baromfifajtákat bemutató sorozatunkat. A hétféle őshonos tyúkfélét ezúttal a rézpulyka, a bronzpulyka és a magyar parlagi gyöngytyúk követi a sorozat címletein.

• Az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatását szolgáló feláras kisív ezúttal négy, nemzeti örökségünk részét képező, hungarikumként nyilvántartott magyar vadászkutyafajtát mutat be: rövidszőrű magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, erdélyi kopó és magyar agár.

• Újabb taggal bővül a Mesehősök sorozat, melynek eddigi részei a Süsü, a sárkány, a Frakk, a macskák réme, a Kukori és Kotkoda, a Mazsola és Tádé közkedvelt figuráit, illetve az Esti mese szignálfilm főszereplőjét, a TV Macit mutatták be. A 2024-es bélyegblokkon egy újabb közkedvelt klasszikust tervezünk megjeleníteni.

• A húsvéti és karácsonyi jókívánságok tolmácsolására újabb forgalmi bélyegek látnak napvilágot.


A programváltoztatás jogát fenntartjuk!