Országház IV. Vadászterem és Delegációs terem

Országház IV.

Vadászterem és Delegációs terem

Országház IV

A magyar Országház a világ egyik legszebb középülete. Különleges építészeti megoldásait 2012 óta új filatéliai sorozat dolgozza fel és mutatja be. A sorozat részeként 2015-ben megjelenő, nyolc bélyegképet tartalmazó alkalmi kisív a Vadásztermet és a Delegációs termet, illetve azok néhány jellegzetes részletét örökíti meg. Hajdú József művészfotóinak felhasználásával, Domé Eszter grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomda Zrt. gyártotta. Az újdonság október 1-jétől vásárolható meg a készlet függvényében az elsőnapi postákon valamint a Filapostán, de megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

A magyar Országház a világ harmadik legnagyobb ilyen célra szánt épülete. Szemben a díszlépcsővel az Országház nagyebédlője, az impozáns méretű Vadászterem nyílik. „Megharsan a völgyben hajtók riadása, / Nincs földön, égen sincs, vadnak maradása" – idézi fel Arany János gyönyörű sorait Körösfői-Kriesch Aladár a déli falra festett freskón. Az alagsori konyhából ételliften érkező ebédet nem szokványos látványként köríti a bölénnyel viaskodó hun testvérkirályok, Buda és Attila fejedelmi mulatsága. Ha valaki a vadászdráma helyett békésebb látványra vágyik, a terem északi oldalán a magyar szecesszió kiemelkedő mesterének balatoni halászatot ábrázoló freskójában gyönyörködhet.
Az épület keresztszárnyának végén húzódik a többi folyosónál díszesebb és szélesebb delegációs folyosó, amelyből a Delegációs terem nyílik. A teremben az Osztrák-Magyar Monarchia fennállásának idején a magyar képviselőkből és főrendekből álló bizottság tagjai itt vitatták meg a birodalom közös ügyeit, a külügy, a hadügy, és a pénzügy gondolatait. A bejárat feletti hosszú oldalon Ferenc József koronázási kardvágása, Dudits Andor hatalmas falképe emlékezteti a teremben tárgyalókat a dualista berendezkedésű állam létrejöttének egyik mozzanatára. Forrás: budapestcity.org

Országház IV FDC

Megrendelési kód: 2015330040011 (kisív), 2015330060012 (FDC)
Megjelenés: 2015. október 1.
Össznévérték: 2000 Ft (A 250 Ft-os bélyeg megjelenéskor belföldi nem elsőbbségi 250 g-ig szóló levélnek megfelelő címletként használható.)
Nyomdai eljárás: ofszet
Példányszám: 50.000 db
A kisív vágási mérete: 128 mm x 128 mm, a benne található bélyegek perforálási mérete: 35 x 35 mm.
Gyártó: Pénzjegynyomda Zrt.
Fotó: Hajdú József
Tervezőművész: Domé Eszter

Letölthető tájékoztató

Vásárlás/bélyeg

Vásárlás/FDC