Szie_fej

200 éve alapították a mosonmagyaróvári Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar

A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával emlékezik meg a mosonmagyaróvári Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar alapításának bicentenáriumáról. A bélyeg Andor András grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készült 150 000 példányban. Az újdonság október 2-tól kapható az elsőnapi postákon és a Filapostán, továbbá megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

A képen a a mosonmagyaróvári széchenyi istván egyetem mezőgazdaság- és élelmiszertudományi kara bélyeg látható

Magyarország földrajzi adottságai okán kiváló mezőgazdasági lehetőségekkel rendelkezik, már a középkori történeti munkák is gyakran tettek említést a terület gazdag flórájáról és faunájáról. Ez a természeti gazdagság, a jó talaj és a kedvező éghajlat azonban keveset ér mindazon emberi tudás és ismeret nélkül, ami segít abban, hogy a gazdálkodók évről-évre gazdag terméssel és bő állatállománnyal gyarapodjanak. A sikeres mezőgazdaság kérdése a múltban a lakosság túlélését jelentette, ma pedig az ember és a természet együttélését és a fenntartható fejlődés kérdéseit veti fel. Ezek a kérdések a mai kor legalapvetőbb témakörei, ezért fontos, hogy emlékezzünk a gazdászképzés múltjára, és jelenlegi sikereire.

A Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara, illetve annak jogelődje, a Magyaróvári Gazdasági Felsőbb Magántanintézet 1818-ban Magyaróváron alapított mezőgazdasági felsőoktatási intézmény. Európa első, folyamatosan működő agrár-felsőoktatási központját Albert Kázmér száz-tescheni herceg és Denglázi Wittmann Antal lovag reformkori tudós mezőgazdász alapította. Az itt végzett oktató munka elismeréseként az iskola később a Habsburg Birodalom egyetlen agrár-felsőoktatási tanintézeteként működött, hatást gyakorolva Közép-Európa mezőgazdaságára és annak fejlődésére. A 19. század végén és a 20. század elején az ekkor már Magyar Királyi Gazdasági Akadémia néven működő oktatási központhoz kötődve több olyan kutatóintézet is alakult, amelyek a mai magyar agrárkutatás bölcsőjét jelentették.

A 20. században a mosonmagyaróvári intézményt a magyar történelmi változásokkal párhuzamosan többször átszervezték, de a szervezeti és a névváltoztatások nem vették el a felhalmozott elméleti és gyakorlati szakértelmet. A ma itt végző diplomás szakemberek ismerik a legújabb műszaki megoldásokat és az agrárkutatások eredményeit, rendelkeznek a gazdasági fejlődéshez szükséges tudással, de annak is tudatában vannak, hogy munkájukkal ők is hozzájárulnak Földünk megóvásához és a természetvédelemhez.

A bélyegkép fő motívuma Nádler Róbert: A magyaróvári várkastély című festménye és az Alma Mater emblémája, amit az alnyomaton az intézmény alapító okiratának részlete egészít ki. Az első napi borítékot az egyetem viaszpecsétje és az alapító okirat másik részlete díszíti. Az alkalmi bélyegzőn a bicentenáriumi logó látható.

Források: www.ovarigazdasz.hu; www.uni.sze.hu

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Terméktulajdonságok

 • Megrendelési kód:
  2018320010011 (bélyeg)
  2018320060012 ( FDC)
 • Megjelenés:
  2018. október 2.
 • Névérték: 530 Ft
  (A megjelenés időpontjában belföldi elsőbbségi ajánlott egyéb levél 50 g-ig postai díjnak felel meg.)
 • Nyomdai eljárás: 4 szín ofszet
 • Példányszám: 150 000 db
 • Perforálásiméret: 40 mm × 30 mm
 • Papírfajta: enyvezett bélyegpapír optikai fehérítővel
 • Gyártó: ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.
 • Tervezőművész: Andor András
 • Forrás: Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, Mosonmagyaróvár

Linkek