Magyarország állatvilága blokk

A 2012-es év madara, az egerészölyv bélyegblokkon

A Magyar Posta évente új bélyegsorozat és bélyegblokk kibocsátással mutatja be hazánk jellegzetes állatvilágát.

Madarakblokk1

Az idei újdonságokon ragadozó madarak láthatók. A 2012-es év madarát, az egerészölyvet ábrázoló bélyegblokk Székely Kálmán grafikusművész tervei szerint az Állami Nyomdában 80.000 példányban készült. A keretrajzon szereplő grafikai kompozíció a vadászó egerészölyv jellegzetes mozdulatait követi, amely a bélyegképen teljesedik ki. A blokkhoz tartozó – 2012. május 4-én kibocsátott – bélyegsorozat címletein a névértékek sorrendjében a parlagi sas, a rétisas, a kék vércse és a kerecsensólyom szerepel.
Az egerészölyv (Buteo buteo) a madarak osztályának vágómadár-alakúak rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék családjába tartozó faj. Európa és Ázsia sík- és hegyvidéken szép számban előforduló gyakori ragadozó. Jelenléte a Kárpát-medencében állandó. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2012-ben az év madarának választotta. A 2012. januárban végrehajtott madárszámlálás eredménye alapján 5183 egerészölyv telelt Magyarországon. Hazánkban védett, eszmei értéke 10.000 forint.
Testhossza nagyjából félméter, szárnyfesztávolsága ennek több mint duplája. Nehéz, közepes vagy nagy termetű, széles szárnyú és rövid farkú madár. A tojó nagyobb és testesebb a hímnél. Színezete változó, a sötétbarnától a majdnem fehérig terjed, ami egyedülálló az európai ragadozó madarak között. Főként kerítéskarókon és oszlopokon ül, vagy a felszálló légáramlatokon kering. Nyávogáshoz hasonlítható kiáltásokat hallat. Gyakran látni a nyílt kultúrtájak és erdőszélek felett vitorlázni, ilyenkor szárnya enyhe „V” alakban felfelé hajlik. Csak kis állatokra vadászik, főként pockokat fog, de gyíkokat, kígyókat, madárfiókákat és rovarokat is eszik. (Forrás: hu.wikipedia.org)

Megrendelési kód: 2012090030011 (blokk); 2012090060012 (FDC)
Megjelenés: 2012. június 15.
Névérték: 500 Ft
Példányszám: 80.000
Perforálási méret: 40x30 mm
Vágási méret: 90x70 mm
Gyártó: Állami Nyomda
Tervező: Székely Kálmán

Madarakblokk2

Kapcsolódó oldalak