Magyarország állatvilága - rovarok

MAGYARORSZÁG ÁLLATVILÁGA - rovarok

Évről évre visszatérő hagyománya a Magyar Postának, hogy Magyarországon honos állatfajokat, állatfajtákat mutat be bélyegújdonságain. Ezúttal a jól és kevésbé ismert rovarok közül a sorszámozott bélyegblokkra a zöld acsa, a bélyegsorozat címleteire pedig a párducfoltos hangyaleső, a kétszínű fogólábú-fátyolka, az aranyfutrinka és a nagy smaragdfémdarázs került. Utóbbi két címlet esetében az ofszet eljárás ún. diffrakciós fólianyomtatással egészült ki, melynek köszönhetően a bélyegképeken látható rovarok a valódi példányokhoz hasonlóan csillognak. A miniatűr műalkotások Székely Kálmán tervei alapján készültek a Pénzjegynyomdában. A bélyegújdonság szeptember 9-én jelenik meg a Filapostán és az ország nagyobb postáin, de a Posta honlapján keresztül is megvásárolható.

Rovarok blokk Rovarok sor

A párducfoltos hangyaleső (Dendroleon pantherinus) szárnyait egyéb mintázaton kívül pávafoltok is díszítik. A legszebb hazai fajként tartják számon. Lárvája korhadó fák odvában fejlődik, és ott más rovarokkal táplálkozik. Hazánkban védett.
A kétszínű fogólábú-fátyolka (Mantispa styriaca) Magyarországon elsősorban tölgyeserdők lakója. Ragadozó rovarfaj, amely jellegzetes elülső lábairól könnyen felismerhető. Testhossza elérheti a 20 mm-t, szárnyfesztávolsága 30-35 mm. Szárnya üvegesen átlátszó, tág erezetű; testszíne sárgásbarna, sötétebb barna mintázattal. Étrendjét különböző légyfélék teszik ki, amelyeket lesből, fogókarjainak gyors mozdulatával fog el. Hazánkban védett.
Az aranyfutrinka (Carabus auronitens) Magyarországon jellemzően a nyugati határszél hegyvidékén fordul elő. A kifejlett rovar és a lárva is az aljnövényzetben vadászik elsősorban csigákra, gilisztákra, férgekre. Főként éjjel vadászik, nappal kövek között vagy növények alatt rejtőzik. Hazánkban védett. 
A nagy smaragdfémdarázs (Stilbum cyanurum) kontinensünk legnagyobb testű fémdarazsa, 9-14 mm méretű. Valóságos repülő drágakőként csillog, amint a napégette löszfalak lopódarázsfészkei körül imbolyog. A lopódarázs kemény sárbölcsőit előbb nyálával felpuhítja, majd a távcsőszerűen egymásba tolható tojócsövével petéjét a gazdaállat lárvájába süllyeszti. Hazánkban védett.
A zöld acsa (Aeshna viridis) Magyarországon az ország észak-keleti területein él. Elsősorban kolokános állóvizeknél van jelentősebb tenyésző állománya. Hossza kb. hét cm. Szürkületi, esti aktivitása miatt a fajnak kiemelkedően nagy a szeme. Júliustól kezdve jelenik meg, a melegebb időszakban csak szürkületkor mutatkozik és szinte a teljes besötétedéskor is repül még. Az őszi időszakban már nappal is látható. Hazánkban fokozottan védett. (Forrás: hu.wikipedia.org,vili.pmmf.hu; dr. Móczár László: Legyek, hangyák, méhek, darazsak)

Rovarok FDC blokk Rovarok FDC sor


ROVAROK
Megrendelési kód: 2014190030011 (blokk); 2014180050411 (sor);
2014190060012 (blokk FDC); 2014180060012 (sor FDC)
Megjelenés: 2014. szeptember 9.
Össznévérték: 1.655 Ft
Példányszám: 50.000 blokk és 150.000 sor.
Vágási méret: 90x70 mm
Perforálási méret: 40 x 30 mm
Nyomdai eljárás: ofszet + a 405 és 445 Ft-os címlet esetében diffrakciós fólianyomtatás
Gyártó: Pénzjegynyomda Zrt.
Tervezőművész: Székely Kálmán

Letöltés