Magyar-szlovén közös bélyeg

Muravidéki és rábavidéki néprajzi kincsek a Magyar Posta és a Szlovén Posta közös kibocsátásában megjelent bélyegkisíven

A Magyar Posta és a Szlovén Posta első filatéliai együttműködése eredményeként 2012. május 25-én közös bélyeg jelent meg.

Szlovenmagyar1

Az ünnepélyes eseményre Mariborban, az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében rendezett Maribofila2012 nemzetközi bélyegkiállításon került sor. Az együttmű-ködés különlegessége, hogy mindkét országban Baticz Barnabás magyar grafikusművész tervei szerint valósul meg a kibocsátás. A rendezvényen a magyar bélyeg kibocsátója Bedecs Andrea, a Magyar Posta kereskedelmi igazgatója.
A magyar-szlovén közös kibocsátás témaválasztása a kulturális, népművészeti közös emlékeket tükrözi. A bélyegképek közös témája a fazekasság. Magyarországon Szentgotthárd környékén él a szlovén nemzetiségű lakosság többsége. A bal oldali bélyegképen ennek jellegzetes tárgyai és épületei, mint a közösség helytörténeti tárgyi emlékei láthatók. A történelmi Vendvidéknek része a határon túli Muravidék. A jobb oldali bélyegképen muravidéki helytörténeti tárgyak, emlékek szerepelnek. Jellegzetes kerámiája a bélyegképen is látható fekete kerámia. A bélyegképek a felsőszölnöki füstösház és a filovici fazekas falu épületeit is megörökítik. A kisív keretrajza a közös bélyegkiadást hirdeti magyar és szlovén nyelven. A bélyeghez tartozó alkalmi borítékon is a közös néprajzi hagyományok tárgyai láthatók, az alkalmi bélyegzőn pedig a korongozás egy jellegzetes pillanatát örökítette meg a művész.
A bélyeg kibocsátásához Mukicsné Kozár Mária néprajzkutató, a tárgyak és fotóanyagok elkészüléséhez pedig a Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeum valamint a Pomurski muzej Murska Sobota gyűjtemény nyújtott segítséget.

Szlovenmagyar2

Megrendelési kód: 2012103040011 (kisív), 2012103060012 (FDC)
Megjelenési időpont: 2012. május 25.
Össznévérték: 520 Ft
Példányszám: 200.000
A bélyegek perforálási mérete: 40x30mm
A kisív külső vágási mérete: 110x60mm
Gyártó: Állami Nyomda
Fotóművész: Hajdú József, Tomo Jeseničnik
Tervezőművész: Baticz Barnabás

Kapcsolódó oldalak